Sfinții Trei Ierarhi- patronii spirituali ai Așezământului Social-filantropic din Parohia Contești, Protoieria Sascut

30 Ianuarie 2019

Credincioșii Parohiei Contești din Protopopiatul Sascut și-au cinstit în data de 30 ianuarie 2019, ocrotitorii prin participarea la hramul Așezământului Social - filantropic al parohiei, aflat sub oblăduirea Sfinților Trei Ierarhi. 

 

Încă de la primele ore ale dimineții, biserica îmbrăcată în straie de sărbătoare, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioșii satului, pelerinii veniți din satele învecinate și alți invitați.

Slujba Utreniei, Acatistul, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Te Deum-ul au fost săvârșite sub protia părintelui protoiereu Negoiță Ioan, alături de un sobor de preoți din comuna Sascut.
 
La finalul slujbei, părintele protopop a vorbit celor prezenți despre viața, activitatea și actualitatea învățăturilor așezate de Sfinții Trei Ierarhi în sânul Bisericii lui Hristos; amintind, în cuvântul său, despre faptul că Biserica îi aseamănă cu trei ferestre prin care creștinătatea a privit spre Hristos și a primit lumina de la El. Sfântul Grigorie Teologul este simbolul științei teologice, Sfântul Vasile Cel Mare al acțiunii social-filantropice, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este simbolul râvnei apostolice prin cuvânt și faptă, adică dorința de a ajunge cât mai aproape de Dumnezeu. 
Mai mult, subliniind rolul pe care îl au sfinții în viața creștinului și aportul celor trei ierarhi în Biserica Ortodoxă, părintele protoiereu a explicat celor prezenți importanța și semnificația zilei de treizeci ianuarie.

A urmat apoi slujba parastasului pentru ctitori și cuvântul de mulțumire, adresat de părintele paroh Miron Ionuț-Constantin celor prezenți.

Ziua s-a încheiat cu agapa frățească oferită de parohie pelerinilor și celorlalți invitați. 
 
Pr. Albu Gabriel 

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut