Sfântul Maslu pe “Taborul” Bacăului, alături de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim

La Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului, vineri, 9 august 2019, în ziua de pomenire a Sfântului Apostol Matia, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Taina Sfântului Maslu şi a rostit rugăciuni de binecuvântare.

Şi cea de-a doua zi de vineri a Postului Adormirii Maicii Domnului sau a Sântămăriei, aşa cum mai este cunoscută în popor această perioadă de înălţare duhovnicească, a fost prilej de comuniune, rugăciune şi bucurie duhovnicească la Metocul Chiriarhal de la Valea Budului. Mulţime de credincioşi de toate vârstele au urcat Taborul Băcăuan, lăsând deoparte grijile zilei,  pentru a  se ruga timp de câteva ceasuri, în  ambianţa mântuitoare a celei mai noi mănăstiri băcăuane, alături de Ierarhul lor, pentru a afla bucuria, alinarea, izbăvirea şi mulţumirea sufletească .

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul de învăţătură,  a subliniat semnificaţia liturgică, dogmatică  şi duhovnicească a perioadei liturgice în care ne aflăm:

“Ne găsim cu toţii în contextul sărbătorilor din perioada  de sfârşit a  acestui an bisericesc, în care descoperim atât lucrarea lui Dumnezeu, dar, mai ales, energia Sa, necesară mişcării noastre în cosmosul acesta nelimitat. Cu ochii minţii, ne înălţăm la Cele înalte, spre a ne simţi conectaţi la Raţiunea divină, atât timp cât avem conştiinţa faptului că suntem creaţi după chipul lui Dumnezeu… 

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este  Sărbătoarea Învierii Maicii Domnului. Acest post seamănă cu Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, dar şi cu Săptămâna Luminată. Acolo cântăm, ca şi aici, cele mai frumoase imnuri ale Învieii. La 15 august, noi ar trebui să afirmăm că serbăm Învierea Maicii Domnului. A fost o Înviere, pentru faptul că Maica Domnului s-a mutat de la moarte la Viaţă şi de pe pământ la Cer. Limbajul liturgic, diferit de cel obişnuit, ne ajută în mergerea noastră către ajungerea la asemănarea cu Dumnezeu.”

La final, preoții slujitori  au oferit Ierarhului un buchet de flori, semn al ascultării și al prețuirii. (pr. Adrian Alexandrescu)