Sfânta Liturghie de la catedrala mitropolitană din Iași oficiată de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim

În duminica a XXI-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. Acesta a fost însoțit de preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ al Centrului Eparhial de la Roman și de părinți diaconi de la Catedrala "Sf. Cuv Parascheva" din Roman.

Un impresionant sobor de preoți și diaconi din Arhiepiscopia Iașilor a însoțit în rugăciune pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Liturghia ce a fost oficiată în catedrala mitropolitană din Iași, în data de 15 octombrie 2017. La slujbă s-au alăturat câteva mii de pelerini și credincioși ieșeni.

Ierarhul romașcan a adresat un cuvânt de învățătură, în care a amintit despre anul omagial 2017, care se va încheia peste câteva luni, timp în care s-au derulat multiple activități etalon care au pus în valoare zugravi de icoane și frumoase opere de artă bisericească.

Providența face ca astăzi să îi prăznuim pe părinții de la Sinodul al VII-lea Ecumenic și face ca să concorde această duminică, cu tema anului pe care a fixat-o Sfântul Sinod în dezbatere în parohiile, mănăstirile și toate lăcașurile de închinare din Patriarhia Română.

Este anul icoanelor și a iconografilor, și deja Sfântul Sinod a canonizat pe un făcător de icoane. Aceștia sunt cei care zugrăvesc chipul nemuritor a lui Dumnezeu-Iubire care s-a întrupat la plinirea vremii și care a transfigurat chipurile atâtor sfinți de la începutul veacurilor.

Tot acum, ierarhul a amintit despre prețuirea sfinților și despre cinstirea lor cu acrivie, ca prieteni ai oamenilor și mijlocitori pentru ei înaintea tronului Ceresc:

Tot în această duminică, mai facem pomenire, în special de sfinții a căror moaște sunt așezate spre închinarea pelerinilor în jurul datei de 14 octombrie, născând unul dintre marile pelerinaje ale Ortodoxiei, aici la Iași, când pelerinii din România și străinătate vin și se închină la moaștele sfinților așezate, în mod excepțional, în curtea din afara catedralei, tocmai pentru ca toți pelerinii să poată trece să se închine și să primească acea picătură de har de la Dumnezeu prin Sfinții care sunt prietenii și casnicii Lui.

 Cu privire la pericopa evanghelică, Părintele Arhiepiscop Ioachim a rostit meditația lirică a Semănătorului, compusă de către Înaltpreasfinția Sa. Aceasta a fost însoțită de cuvinte explicative.

În duminica aceasta s-a citit Evanghelia pe care ați ascultat-o acum, luată de la Sfântul Evanghelist Luca,  în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a prezentat un mesaj, un adevăr revelat într-o parabolă pe care în mod excepțional El o explică. Purtătorul cuvântului face cuvânt explicativ pentru istorioara aceasta denumită Pilda Semănătorului.

Iubiții mei, de fiecare dată când ascultați sau citiți în casele voastre, în lăcașurile unde participați la slujbă, un cuvânt al Evangheliei, în acele rânduri este întotdeauna un mesaj, este ascuns un adevăr, este totdeauna un gând al lui Dumnezeu, care se manifestă prin cuvânt. Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să primiți cuvântul, adică acea sămânță roditoare, care trebuie să intre în sufletele noastre deschise și receptive. Să ne ajute Dumnezeu fiecăruia, ca inima noastră să fie cernoziomul în care sămânța cea bună să cadă, iar cuvântul lui Dumnezeu cel Viu să prindă în sufletele noastre rădăcini, să se dezvolte și să aducă rod bogat. Acest rod îl prezentăm lui Dumnezeu ca ofrandă, pe care o primește, o binecuvintează, o înveșnicește.

(pr. Daniel Marari)