Serbarea Sfântului Cuvios Antipa în localitatea băcăuană Calapodești

10 Ianuarie 2017

Clerul şi credincioşii Văii Berheciului, aflați în a zecea zi a lunii ianuarie la Mănăstirea Calapodești, şi-au cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Antipa Românul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți din protoieria Sascut, sub protia părintelui arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial și coordonatorul Sectorului Exarhat în cadrul administrației eparhiale, care a fost delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la această aleasă și sfântă zi.

Locul în care Sfântul Antipa a văzut lumina zilei și unde se află crucea sa de călugărie, dar și o părticică din sfintele sale moaște, a adunat azi mulțime de credincioşi, preoţi şi oaspeţi de seamă, veniţi să se roage patronului spiritual al acestui binecuvântat ținut din comuna Dealu Morii, județul Bacău.  

Hramul, început cu o seară înainte, când a fost oficiată slujba Privegherii, a continuat în ziua de prăznuire cu Sfânta Liturghie unde, la invitația părintelui protosinghel Pahomie Parfene, starețul  Mănăstirii, a participat mulțime numeroasă de preoți și credincioși.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către parintele arhimandrit Serafim, care, după ce a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, a evidenţiat viaţa aleasă, virtuţile, credinţa şi dinamica activitate misionară  a Sfântului.

“Sfântul Antipa ne este mijlocitor către Dumnezeu. Astăzi se împlinesc 135 de ani de la mutarea Sa în împărăția iubirii Preasfintei Treimi. El este singurul monah român athonit trecut în rândul sfinților. Pentru noi este un prilej de bucurie, pentru că, iată, din aceste locuri a răsărit și este un fel de reprezentant al nostru în fața întregii lumi ortodoxe, dar și în fața tronului Ceresc. Ceea ce știm noi sunt doar câteva aspecte din viața sa pământească, dar cu siguranță, în timp, vor mai apărea lucruri pe care nu le știm încă….Fiecare clipă, fiecare moment, fiecare zi este importantă în dobândirea mântuirii. Trebuie să ne silim să fim cât mai aproape de Cer. Putem vorbi despre sfânt ca icoană a pocăinței, ca dascăl al rugăciunii, ca model de smerenie, el fiind o împlinire a umanului… Cel mai mare dar al său era puterea rugăciunii inimii. Ar trebui cu toții să fim flămânzi după rugăciune. Sfântul Cuvios Antipa ne stă în față ca o pildă vie, pentru că a lăsat să vorbească faptele sale”, a subliniat în cuvântul său părintele  arhim. Serafim.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț Pahomie a mulţumit  Înaltpreasfințitului Ioachim, delegatului acestuia, preoţilor, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor pentru bucuria de a fi împreună la această sărbătoare închinată ocrotitorului Mănăstirii Calapodești, dar și al Eparhiei Romanului și Bacăului.

(pr. Daniel Marari)

Citește mai multe articole despre: Mtirea Calapodești, hram, Sfântul Cuvios Antipa, 2017