Ședința lunară a preoților sascuteni

20 Septembrie 2018

Joi, 20 septembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, începând cu orele 10.00 – în biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului " din Pâncești, s-a desfășurat conferința lunară a preoților sascuteni.

La invitația preacucernicului părinte protopop Negoiță Ioan, conferențiar a fost astăzi, părintele Cojocaru Marian, de la Parohia Măldărăști, care a susținut referatul cu tema "Consecințe benefice ale unității naționale asupra unității bisericești".

În contextul "Anului Omagial al Unității de credință și de neam, al Anului Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri, de la 1918", și în conformitate cu programul-cadru elaborat de Cancelaria Sfântului Sinod, au fost dezbătute beneficiile aduse de unitatea națională asupra unității bisericești, amintindu-se: 

 - proclamarea Autocefaliei și organizarea unitară a Bisericii;

- obținerea Independenței de stat și recunoașterea Autocefaliei; 

- relația dintre Casa Regală și Biserica Ortodoxă Română;

- declararea și recunoașterea ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie;

- schimbarea statutului și a rolului României pe plan internațional ( Ideea unității naționale reflectată în presa națională și internațională de diplomați, istorici, scriitori, poeți). 

Delegat de la Centrul Eparhial, a fost PC Pr. Ciuchi Eugen Ciprian, consilier Sectorul social - filantropic, care a transmis din partea Ierarhului, arhierești binecuvântări, precum și noile reglementări.  

Printre altele, pe ordinea de zi, au fost puse în discuție probleme curente și comunicări administrative, fiind abordată problematica Referendumului din 6-7  octombrie: "Votează DA, pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie".  

 Acestă acțiune inițiată de către Coaliția pentru Familie este susținută de Biserica Ortodoxă Română prin promovarea valorilor morale cu privire la familia creștină tradițională.

Motivația acestui demers constă în modificarea articolului 48, aliniatul 1 din Constituția României, care se referă la definiția familiei; în data de 7 Octombrie urmărindu-se să se înlocuiască termenul de “soți” cu cel de “bărbat și femeie”, și totodată, excluderea posibilității legiferării căsătoriei între persoane de același sex.

În acest sens, a fost prezent reprezentantul echipei de coordonare a Referendumului, Răzvan Popovici- din partea "Coaliției pentru Familie" care a prezentat preoților programul pe care susținătorii coaliției îl vor implementa în perioada imediat următoare, pentru susținerea Referendumului.

La finalul ședinței, ținând cont că în data de 21 septembrie,  părintele protopop Negoiță Ioan își serbează ziua de naștere, cei prezenți i-au transmis mulțumiri pentru anii dăruiți spre binele Bisericii, pentru aportul și realizările aduse Protopopiatului Sascut, cele mai calde gânduri și bune urări, în prag de aniversare. 

Pr Albu Gabriel

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut