Ședință lunară a preoților din Protoieria Onești

În ziua de 8 aprilie 2019, la sediul Protoieriei Onești, în cadrul ședinței lunare a preoților, s-a desfășurat conferința „Incinerarea - provocare misionară sau contramărturie creștină?”, susținută de părintele diacon Răzvan Brudiu, asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Întâlnirea moderată de părintele protopop Ioan Bârgăoanu a fost deschisă cu rugăciune și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, transmisă prin părintele Daniel-Ionel Marari, inspector în cadrul “Biroului de catehizare și activități cu tineretul” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Părintele diacon Răzvan Brudiu a adus înaintea preoților informații actuale despre problema incinerării, atât în Europa, cât și la nivel mondial și despre modul în care Biserica Ortodoxă manageriază această problemă, plecând de la formula liturgică “În mormânt cu Trupul...”. Spre susținerea temei a prezentat și o carte cu același titlu, “Incinerarea - provocare misionară sau contramărturie creștină?”, o lucrare a părintelui diacon prefațată de Pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, sub îndrumarea căruia a absolvit școala doctorală.

Inedită a fost prezența în mijlocul preoților a părintelui Damaschin, un monah cu o trăire cu totul deosebită, ce viețuiește la Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos, o mănăstire misionară, cu o lucrare deosebită în misiuni de încreștinare îndeosebi pe continentul african, în Congo și în multe alte țări.
Părintele Damaschin este și profesor de muzică psaltică, muzica fiind un mod de a face misiune, iar cunoașterea unui număr impresionant de limbi străine, printre care și dialecte africane, este cu siguranță un aspect de asemenea important al misiunii sale.
Monahul Damaschin a pus la inimile celor prezenți cuvânt de folos despre unicitate Bisericii Ortodoxe, despre rolul ei mântuitor și sfințitor, despre situația Ortodoxiei în Africa și despre înșelătoria în care cad oamenii de acolo prin tot felul de secte și false credințe.
Părintele a adus lămuriri clare și pertinente în privința Sinodului din Creta, despre învățătura de credință limpede, anume că biserici sunt multe, dar “Biserica lui Hristos este una și are un singur Cap care este Hristos”. Importanța rugăciunii a fost subliniată de asemenea, recomandând un program zilnic, riguros și complet de rugăciune, o rutină care să antreneze trupul spre folosul sufletului.

În încheiere, părintele protopop Ioan a amintit programul activităților ce urmează a se desfășura în Protoieria Onești, s-au discutat probleme administrative, a oferit daruri din partea Înaltpreasfințitului și a mulțumit invitaților, precum și tuturor celor prezenți pentru participare, întâlnirea încheindu-se cu rugăciuni și cântări specifice Postului Mare.

Pr. Alexandru Pânzaru