Seară cultural-duhovnicească cu tema "Criza spirituală a societății post-moderne"

20 Mai 2015

Marți, 26 mai 2015, orele 18.00, în Aula Mare a Universității „George Bacovia” din Bacău, Înaltpreasfințitul IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, este invitat de către Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, Filiala Bacău la un dialog cu tinerii.

Subiectul principal al întâlnirii este "Criza spirituală a societății post-moderne". Aceasta se dorește a fi o seară cultural-duhovnicească în care să fie dezbătute o serie de probleme cu care se confruntă omul contemporan. Inaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, având experienţa vieţii în Occidentul secularizat, subliniză adesea că: „Întrucât şi neamul românesc încearcă să se alinieze popoarelor europene, care se confruntă cu o aprigă criză spirituală, trebuie să luăm în atenţie acest fenomen. În această eră a post-religiosului, firea umană rămâne religioasă fără echivoc, iar dacă omul conturează divinul revelat, el se închină idolilor care sunt reprezentaţi astăzi de bani, erotism, confortul decadent, căutările obsesionale ale plăcerilor etc. Este o sete de divin a sufletului omenesc ce, nemaiputând înţelege şi evalua itinerariul cunoaşterii adevăratului Dumnezeu, eşuează într-o abandonare regretabilă în braţele creaţiei, pe care o confundă cu Creatorul ei."

Situaţia nu este însă fără speranţă, ne încurazează Inaltpreasfinţia Sa: "De două mii de ani, de când Creştinismul a apărut pe fresca istoriei, în faţa lui s-au ofilit numeroase crize politice sau economice, sisteme filosofice şi religioase, indiferent cât de sofisticate au fost ele. Am convingerea că, şi de data aceasta, dacă viaţa în Hristos este trăită în dimensiunea ei sacră, teologică, liturgică, tradiţională prin Biserică, în puterea Sfântului Duh, acest fapt va ajuta umanitatea să depăşească şi criza în care ne aflăm.”, precizează IPS Arhiepiscop Ioachim.