"Școala de vară" în Parohiile Răcăciuni și Frumușelu, Protoieria Sascut

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și cu purtarea de grijă a părintelui protopop Abageru Vasile, în perioada 19-25 august 2019, în Parohia Răcăciuni și Parohia Frumușelu s-a desfășurat programul "Școala de vară", intitulat „Școala din vatra satului”, și programul eparhial "Cateheze în parohii" la care au participat 100 de copii și 10 voluntari. 


În Parohia Răcăciuni, sub coordonarea preotului paroh Andronic Sebastian și a preotului coslujitor Mocanu Florin, s-au desfășurat numeroase activități dintre care amintim: vizionare de filme religios-morale, întreceri sportive, drumeție prin pădure, pictură, jocuri distractive etc.

Miercuri, 21 august, copiii au vizitat Muzeul Etnografic „Preot Vasile Heisu” din comuna Răcăciuni, unde d-na Chelaru Alina, ghidul muzeului, le-a descris și prezentat obiectele ce se regăsesc în muzeu, subliniind importanța păstrării tradiției autentice românești și rolul deosebit al părintelui Heisu în adunarea și păstrarea acelor obiecte.

Vineri, 23 august, au fost pezenți în mijlocul beneficiarilor un polițist de la Secția 5 Poliție Rurală Răcăciuni și un tânăr, viitor polițist, ce se afla în practică. Aceștia le-au vorbit copiilor despre importanța respectării legii, traversarea corespunzătoare a drumurilor publice și mai ales, evitarea intrării în dialog cu persoane străine. Deasemenea, tânărul polițist i-a îndrumat pe copii să urmeze o carieră în poliție, prezentându-le avantajele acestei profesii.

În Parohia Frumușelu, această reîntâlnire a copiilor pe timpul vacanței de vară, a adus multă bucurie și armonie, aceștia redescoperind frumusețea cântărilor tradiționale românești, interpretate de dirijorul Ansamblului folcloric "Privighetorile Zeletinului", D-l Prof. Popa Nicolai - la pian, și d-ra Ivan Melania - la vioară, fiind membră a acestui ansamblu coral din localitatea Podu Turcului. 

Pe parcursul acestei perioade, fiecare zi a debutat cu rugăciunile de dimineață, cateheze, activități creative și sportive de dezvoltare personală.

„A fost organizată apoi o excursie la M-rea  Calapodești, unde părintele stareț Pahomie le-a  vorbit copiilor despre frumusețea și importanța monahismului românesc și viața Sf. Antipa de la Calapodești. Apoi au  mers la stupina de albine și le-au fost prezentate copiilor, creșterea albinelor și produsele stupului. Copiii au primit dulciuri, pizza și un borcan cu miere polifloră”, a relatat părintele Ivan Costică.

Duminică, 25 august, în cadrul Sfintei Liturghii, copiii participanți au fost împărtășiți, apoi au primit diplome de participare, iar voluntarii, certificate de voluntariat.( pr. Albu Gabriel)