Școala de vară în Parohia Podu Turcului II din Protoieria Sascut

27 August 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia PoduTurcului II din Protopopiatul Sascut s-a desfăşurat proiectul “Vacanţă în tinda Bisericii”  în perioada 20-24 august 2018. La iniţiativa preotului paroh Dorin Albu Moise alături de voluntarii Dorin Albu Ana-Vasilica, asistent social, Dorin Valentina, studentă la drept, Tăranu Diana, elevă, şi Kirik Mariana, s-au derulat activităţile şcolii de vară la care au participat 30 de copii cu vârstele cuprinse între 3 şi 14 ani.

 

Săptămâna a început cu o rugăciune de Tedeum la care au participat deopotrivă copii şi părinţi. Dintre activităţile desfăşurate amintim pictura în tempera, acrylic şi cu creioane colorate, construirea de căsuţe din beţe de chibrit sau beţişoare cu vată, desen cu cretă pe asfalt, pantomime, confecţionarea de lumânări parfumate în păhăruţe, curiozităţi din mediul înconjurător, fotbal, raţele şi vânătorii, sărit coarda, căutarea de comori, coşul cu ouă (joc de îndemânare), slime, micii ecologişti.

S-au vizionat filme educative despre sărăcia în care stau unii copii şi despre copiii bolnavi de autism, iar cei prezenţi au fost întrebaţi ce părere au despre cele văzute. Răspunsurile au fost dintre cele mai emoţionante, dându-şi seama că trebuie să aprecieze mai mult ceea ce au şi în special pe părinţii lor pe care trebuie să-i asculte, să-i respecte şi să-i iubească.

Toate aceste activităţi s-au desfăşurat în foişorul curţii bisericii şi în interiorul Aşezământului social „Sf. Arhangheli  Mihail şi Gavriil”, unde în fiecare zi copiii au beneficiat de o masă caldă oferită fie de parohie în primele 2 zile, fie de credincioşi cu suflet mare.

Chiar dacă majoritatea copiilor vin la biserică frecvent, s-au arătat interesaţi de a cunoaşte mai multe despre biserică, ca şi locaş de cult, cum să se închine corect, cum se face o metanie, sau cum arată altarul şi ce se întâmplă în altar în cadrul unei sfinte slujbe. După prezentarea acestora a urmat un moment frumos de rugăciune apoi copiii au fost miruiţi.

Cum vineri era ultima zi din cadrul Şcolii de vară a fost şi o zi specială. Spre sfârşitul programului li s-a făcut o surpriză delicioasă, un tort, urându-li-se “La mulți ani”, lor şi părinţilor.

La final au primit diplome de participare şi au fost felicitaţi pentru iscusinţa şi implicarea lor în activităţile implementate în cadrul proiectului.

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut