Școala de vară „Joc și creație” la Parohia „Sf. Nicolae”, Protopopiatul Buhuși

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Parohia „Sf. Nicolae” din Buhuși, a avut loc prin implicarea părintelui protopop Vasile Cozma, dar și a cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, în perioada 8-12 august, școala de vară „Joc și creație”.

 

Evenimentul a debutat luni, 8 august, prin vizita făcută de copii alături de cadrele didactice la Protoieria Buhuși și la Parohia „Sf. Nicolae”, unde au avut loc următoarele activități:

            -Ateliere de pictură și creație-extragerea unor învățături morale;

            -Lecturi la prima vedere-poezii (interpretare expresivă personală);

            -Șezătoare cu ghicitori creștine, proverbe, zicători și snoave;

            -Jocuri în aer liber;

           -Sfaturi duhovnicești și răspunsuri la întrebările copiilor din partea preoților slujitori de la Parohia Sf. Nicolae;

            -Exprimarea opiniilor personale:feed-back-ul activității.

O zi a fost dedicată vizitării Mănăstirilor  Runc și Ciolpani aflate în vecinătatea orașului Buhuși.

La Mănăstirea Runc, cu hramul „Sf. Voievozi”, care este și monument istoric, copiilor li s-a vorbit despre istoricul mănăstirii, ctitorii acesteia, a fost vizitat altarul de vară, iar la final au primit iconițe și fotografii.

Rugăciunea și modul cum trebuie să se roage, a fost tema pusă în discuție la Mănăstirea Ciolpani, unde copiii au vizitat atât biserica nouă, cât și bisericuța veche cu hramul „Sf. Nicolae” care este monument istoric, primind de asemenea la final iconițe.

S-a efectuat o mică excursie în orașul Buhuși, fiind vizitate mai multe obiective printre care Asociația „Există o Șansă” și „Clubul de Meșteșugari”

La aceste activități au participat 35 de copii și s-a avut în vedere următoarele obiective:
1.Dezvoltarea capacității de relaționare și comunicare  cu alți copii, de aceeași vârstă, dar și de vârstă și nivel educațional diferit;
2.Stimularea interesului, curiozității și implicarea copiilor în realizarea unor activități variate;
3.Depistarea și exersarea aptitudinilor artistice ale elevilor;
4.Promovarea unui comportament civic responsabil;
5.Familiarizarea copiilor cu tradițiile și cultura noastră;
6.Formarea capacității de a accepta noi provocări de petrecere a timpului liber, care impun implicare personală în descoperirea de soluții practice și utile vieții de zi cu zi;
7.Dezvoltarea încrederii în propriile capacități și a stimei de sine în raport cu ceilalți, dar și cu sine însuși.

„Vacanța de vară este o perioadă lungă de recreere pentru toți copiii. Cei mai mulți dintre ei, dacă nu chiar majoritatea, nu-și pot permite să-și petreacă vacanța mare altundeva decât acasă. Fiind întrebați, vom descoperi că, deși se bucură de sosirea vacanței, își doresc totuși să fie împreună cu alți copii, să aibă un îndrumător adult pentru jocurile și activitățile lor, care să vină cu propuneri, chiar și cu statut de negociator, să le susțină ideile și să le dea formă activă. Pentru o parte dintre copii devine o obișnuință ca în vacanța de vară, să petreacă timpul dezorganizat între televizor, calculator și activități lipsite de finalitate intelectuală. Nu toți părinții au posibilitatea de a oferi copiilor o vacanță cât mai plăcută cu tabere sau alte activități educative. Ei doresc ca cel puțin o mică parte din vacanta de vară a copiilor să fie dedicată educației. Aceștia vor ca cei mici să își petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut, dar și util în același timp. De aceea, s-a ales pentru aceste programe de vară modulele cele mai frumoase si cu cel mai mare impact la copii, care ii vor ține ocupați cel puțin o săptămână, timp în care vor afla informații noi, de interes pentru ei, într-un curs de vară lejer și util în același timp. Pentru acești copii, dorim să organizăm în mediu existent, un cadru favorabil petrecerii vacanței de vară creativ și (re)creativ”, a spus doamna învățătoare Frigură Cristina.

Școala de vară  „JOC ȘI CREAȚIE”  a fost pentru copii o ocazie perfectă pentru a-și face noi prieteni, a se distra și, nu în ultimul rând, de a învăța lucruri utile pentru mai târziu. Din impresiile exprimate de ei rezultă că ”le va fi dor să-și ia instrumentele de lucru și să pornească spre școală – o școală de vară, în catalogul căreia să scrie ”ŞCOALĂ DE VACANŢĂ”, unde să fie menționate numele lor, iar în loc de calificative să apară cuvintele: responsabilitate, încredere, cunoștințe noi, inițiativă, succes”, a precizat părintele protopop Vasile Cozma.

La finalul Școlii de vară, copiii au fost felicitați, primind  diplome pentru participare, exprimându-și dorința ca astfel de proiecte să se desfășoare și în viitor.