Școala de vară „Hristos - izvor de bucurie veşnică”, în Parohia Holt

2 August 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în perioada 29 iulie - 2 august 2019, în Parohia ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din satul Holt, com. Letea Veche, Protoieria Bacău, s-au desfăşurat activităţile cultural-catehetice, artistice, ludice şi sportive ale Școlii de vară „Hristos - izvor de bucurie veşnică.” Delegat din partea Centrului eparhial de la Roman a fost părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul biroului de catehizare şi activităţi cu tineretul din cadrul sectorului cultural.

Anul acesta programul activităţilor s-a realizat în parteneriat cu Parohia Letea Veche, cu Școlile din Holt şi Letea Veche, cu Primăria din localitate, cu Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Bacău şi cu Poliţia Bacău.

Copiii au desfăşurat, pe parcursul celor cinci zile de activitate, ateliere pictură de icoane pe sticlă, pictură modele tradiţionale, confecţionare cruci din lemn, împletit, origami, decupaje, face-painting, teatru, mimă, toacă, jocuri de creaţie şi activităţi sportive, sudoku şi activităţi matematice. În fiecare zi, cei mici au făcut, împreună cu preoţii lor, rugăciunea de dimineaţă, cateheză şi explicaţii ale diverselor teme cu conţinut religios, istoric sau moral.

Apoi, părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul biroului de catehizare şi activităţi cu tineretul, a transmis tuturor binecuvântarea şi încurajarea Ierarhului pentru astfel de activităţi şi le-a prezentat copiilor o scurtă cateheză vorbindu-le apoi despre importanţa protejării faţă de asaltul informatic din mediul on-line, media şi reţele de socializare.

Pentru ziua de marţi, 30 iulie, cei peste 100 de copii înscrişi la Școala de vară din cele două localităţi, au vizitat Muzeul de Știinte ale Naturii „Ion Borcea” Bacău, Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, Bacău, şi s-au plimbat în Parcul „Cancicov” din oraş. Prin bunăvoinţa părintelui Radu Ovidiu de la Parohia Sărata II, Bacău, toţi copiii au primit la masa de prânz sandwish-uri, iar din partea colaboratorilor şi sponsorilor din cele două parohii, sucuri, dulciuri, apă, fructe şi îngheţată.

Echipa de implementare a acestui proiect colectiv a fost una alcătuită din cei patru părinţi de la Holt şi Letea Veche, pr. Palur Ioan, Pr. Adam Iulian, Pr. Palur Alexandru şi Pr. Dăscălescu Valentin, doamna director al Școlii Letea Veche, Custură Mihaela, doamnele preotese, domnul primar al comunei Letea Veche şi peste 15 cadre didactice, de la şcolile din comună, care au desfăşurat activităţi ca voluntari la toată această acţiune cultural-educativă.

„Copiii au fost nespus de încântaţi că s-a desfăşurat, în satul lor, la cea de-a şaptea ediţie, acest proiect frumos de petrecere a timpului liber, Școala de vară - 2019. S-au jucat, au învăţat multe lucruri şi ne-am bucurat împreună unii de alţii. Biserica Ortodoxă ni-L propovăduieşte pe Hristos Dumnezeu, prezent dintotdeauna în satul românesc, sat încărcat de tradiţie şi de spiritualitate, pe Hristos care ne dăruieşte bucurie veşnică, pentru că a Lui este veşnicia. Mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi ne-au ajutat în acest proiect şi rugăm pe milostivul Dumnezeu să răsplătească tuturor cu darurile Sale bogate”, a precizat la final părintele paroh Iulian Adam. (Magda Adam)

Citește mai multe articole despre: protopopiatul bacau, parohia Holt, Școala de vară, 2019