Schitul „Sfânta Olga” din Protoieria Bacău şi-a sărbătorit ocrotitoarea

Joi, 11 iulie 2019, în ziua de prăznuire a Sfintei Mare Muceniţe Eufimia şi a Sfintei Olga, cea întocmai cu Apostolii şi luminătoarea Rusiei, schitul băcăuan din localitatea Izvoru Berheciului, cu hramurile Sfânta Olga şi Sfântul Daniil Sihastru, şi-a sărbătorit ocrotitoarea.

Acest așezământ monahal a fost înființat în anul 2009, odată cu stabilirea în acest „colţ de rai” a maicii Modesta Bujor şi cu ridicarea unui mic paraclis, inițial metoc al Mănăstirii „Buna Vestire” din Tisa Silvestri. Din anul 2011, au fost demarate lucrări de construcție a unui lăcaș de cult din lemn, sfinţit la data de 20 septembrie 2012. Din iulie 2014, metocul de la Izvorul Berheciului a primit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, titulatura de schit.

Credincioşii prezenţi la hramul schitului situat în „Poiana Maicii Domnului”, aşa cum a fost denumit acest loc mirific de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au avut bucuria de a participa la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de un sobor alcătuit din nouăsprezece preoţi, aflaţi sub protia părintelui Mina, duhovnicul şi slujitorul acestui aşezământ monahal.

În cuvântul de învăţătură s-a amintit viaţa împărătesei Olga, cea întocmai cu Apostolii şi luminătoarea Rusiei. Sfânta Olga s-a născut în apropierea orașului Pscov de astăzi şi provenea dintr-un neam ales. După ce prinţul rus Igor, soţul ei, a trecut la cele veșnice, Sfânta Olga a devenit împărăteasa Rusiei, deoarece fiul ei Sviatoslav era minor. Olga a fost prima principesă care a primit botezul împreună cu mulți din dregătorii săi în timpul unei călătorii la Constantinopol, în anul 957. Întorcându-se în Kiev, Sfânta Olga, a ridicat numeroase biserici, a adus numeroși oameni la credința în Hristos și a distrus templele idolilor. În data de 11 iulie 969, Sfânta Împărăteasă Olga s-a mutat la cele veşnice.