Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la Parohia Hârja

Comunitatea creștină a satului Hârja a fost zilele aceastea în sărbătoare, cinstind pe sfântul care de veacuri le ocrotește așezarea, anume pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Cu acest prilej, încă din seara Duminicii Mironosițelor s-a început rânduiala sărbătorii cu Slujba Vecerniei unită cu Litia și apoi Slujba Privegherii.
Luni, 23 aprilie, în ziua de prăznuire a Sfântului Gheorghe, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie sub protia părintelui Protopop Ioan Bârgăuanu, alături de un sobor de preoți. În cadrul Liturghiei s-a făcut pomenirea tuturor celor adormiți în așezământul parohiei, a ctitorilor adormiți și a eroilor ce s-au jertfit în aceste locuri.
În cuvântul de învățătură, părintele protopop a vorbit celor prezenți despre înalta trăire și mărturisire a lui Hristos ce au marcat viața sfântului militar. Totodată a transmis credincioșilor și rezidenților centrului de la Hârja, “tinerilor de toate vârstele”, binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a cărui dragoste părintească se manifestă nemijlocit în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.
Părintele Paroh, Inspector Ilarion Mâță, directorul Așezământului “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a subliniat importanța acestui sfânt pentru biserica parohiei, “cu o istorie așezată pe piatra ce odată era “Vama Oituz”, fiind al treilea locaș închinat aceluiaș ocrotitor. În prezent, biserica parohiei se află în plin proces de reconstrucție, fiind grav afectată de vreme și vremuri, însă cu toate acestea, temelia istorică și ocrotirea sfântului vor rămâne neschimbate și în noul locaș ce se va construi. Mai mult, noua biserică va purta și hramul Preacuvioasei Maici Parascheva spre sporirea bucuriei și vieții duhovnicești a locuitorilor satului și a vârstnicilor rezidenți.”
La final, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru toți sărbătoriții zilei, pentru ostenitorii centrului și toți cei care cu bucurie l-au cinstit pe Sfântul Gheorghe, a cărui icoană a fost purtată într-o procesiune cu rugăciune, spre plinirea bucuriei sărbătorii.

pr. Alexandru Pânzaru