Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, mărturisirea dreptei credințe în cetatea Târgoviștei

Mii de pelerini din întreaga țară au participat astăzi, 11 august, în străvechea cetate de scaun a Țării Românești, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon. La acest festin duhovnicesc, Eparhia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de ÎPS Arhiepiscop Ioachim, ierarh care, în ultimii ani, alături de scrierea a numeroase slujbe ale sfinților români, s-a implicat și în revizuirea slujbei și Acatistului Sfântului Nifon.

În străvechea cetate de scaun a Țării Românești, la Târgovişte, a avut loc joi, 11 august 2016, sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon, moment la care au participat peste 20.000 de credincioşi şi pelerini veniţi din ţară, autorităţi naţionale, judeţene şi locale, precum şi personalităţi ale vieţii publice, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei. Festinul duhovnicesc a fost deschis, dis-de-dimineaţă, de scoaterea raclei cu moaştele sfântului Nifon, în apropierea istoricei Catedrale muntene, şi de oficierea slujbei Utreniei, pe un podium special amenajat. Momentul cel mai important al evenimentului a fost constituit de celebrarea Sfintei Liturghii de către un sobor de ierarhi, alături de numeroși preoți și diaconi. La acest moment de mărturisire a credinței strămoșești, venerabila Eparhie a Romanului și Bacăului a fost reprezentată de ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cel care, în calitate de membru al Comisiei teologice, liturgice şi didactice a Sfântului Sinod, a alcătuit Slujba și Acatistul Sfinților Români și a revizuit Slujba și Acatistul Sfântului Ierarh Nifon Mitropolitul Tării Românești.
 La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Nifon a lansat volumele tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, intitulate: „Sf. Antim Ivireanul - Misionar şi om de cultură în slujba Bisericii şi neamului românesc” şi „Schola Graeca et Latina – Misiune educaţională, culturală şi bisericească la Târgovişte”, pentru a aduce în memoria contemporană şcoala cu caracter academic de la Mânăstirea Stelea din Târgovişte, un adevărat început al învăţământului universitar. S-au prezentat, de asemenea, şi broşurile misionare: „Sf. Scriptură – călăuză a vieţii creştine” şi „Sf. Cruce – răbdare în suferinţe”.
   Cu acest important prilej, pentru a celebra performanţa educaţională şi ştiinţifică, ierarhul a oferit “Diploma de Excelenţă Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti” pentru 22 de elevi care au obţinut primele locuri la Olimpiadele şi Concursurile Naţionale la diferite discipline, aceştia fiind premiaţi împreună cu profesorii lor coordonatori.
Precizăm că închinarea pelerinilor la racla cu sfintele moaşte va continua pe tot cursul zilei, până seara târziu, când racla cu sfintele moaşte va fi reaşezată, la locul ei, în Catedrala mitropolitană din Târgovişte.