Săptămâna duhovnicească în Parohia "Sf. Trei Ierarhi" din Bacău

31 Ianuarie 2018

Marţi, 30 ianuarie 2018, în ziua de prăznuire a celor trei luceferi ai dreptei credinţe, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul şi Sf. Ioan Gură de Aur, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău a încheiat şirul de manifestări duhovniceşti, liturgice, sociale şi culturale organizate în cadrul Săptămânii duhovnicești, cu prilejul hramului.

Săptămâna duhovnicească a Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Protopopiatul Bacău a debutat în seara zilei de vineri, 26 ianuarie 2018, cu Taina Sfântului Maslu și primirea raclei cu sfinte moaște de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Odoarele sfinte au fost aduse de către părintele arhimandrit Andrei Ioniţă, mare ecleziarh al Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, ca semn al dragostei pe care Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim o are faţă de credincioşii băcăuani.

Ziua de duminică, 28 ianuarie a fost una de înălțare spirituală, preoţii şi credincioșii Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” bucurându-se de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu soborul preoților și diaconilor băcăuani. Cu acest prilej, în cuvântul Său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat preoții slujitori în acest sfânt lăcaș și pe enoriașii parohiei pentru armonia și conlucrarea lor spre slava lui Dumnezeu și în perspectiva mântuirii fiecăruia. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei „Sfântul Nicolae” din Bacău, iar la finalul Sfintei Liturghii, grupul vocal din cadrul parohiei şi al Centrului cultural-catehetic „Sfinții Martiri Brâncoveni” alcătuit din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” din Bacău și coordonat de către domnul profesor Mugur Neuman, a susţinut un recital alcătuit din cântece religioase şi patriotice.

Tot în acestă zi, începând cu ora 17.00, patru copii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, proveniţi dintr-o familie aflată în dificultate, „au fost puşi în braţele Mântuitorului Iisus Hristos”, aşa cum a afirmat părintele paroh Aurel Cîrlan, primind Taina Sfântului Botez. Numeroşi credincioşi cu suflet mare care au dorit să sprijine această familie, au oferit celor mici un ajutor financiar, haine şi jucării, încheindu-se prin aceasta un important proiect social desfăşurat la început de an în această parhie.

Luni, 29 ianuarie, credincioşii parohiei au fost invitaţi la o seară cultural-duhovnicească împreună cu tinerii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din Bacău, participând atât la slujba Vecerniei unită cu Litia, cât şi la cateheza susţinută de către părintele Justinian Cimpoeru, coordonator al activităţilor ASCOR. Părintele a menţionat viaţa, activitatea şi scrierile Sf. Trei Ierarhi, subliniind sfaturile pe care aceştia le-au dat tinerilor şi părinţilor pentru educaţia copiilor, din care menţionăm doar unul dintre sfaturile Sfântului Ioan Gură de Aur: „.Nu încetez de a vă ruga, de a vă ruga cu lacrimi şi a vă cere ca, înainte de toate celelalte, să daţi copiilor voştri o bună educaţie. Dacă-ţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia ce i-o dai. De altfel, ai şi răsplată. Creşte un atlet pentru Hristos! Învaţă-ţi copilul din prima vârstă să trăiască cu evlavie în lume!”

Buchetul de evenimente din cadrul săptămânii duhovnicești a fost încununat cu săvârșirea Sfântei Liturghii în ziua de 30 ianuarie și particiarea credincioșilor la sărbătoarea închinată Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii școlilor teologice. La sfârşitul sujbei, enoriaşii au primit pachete cu alimente, împlinindu-se prin aceasta cele trei aspecte fundamentale ale misiunii sfinților comemorați: liturgică, cultural-educaţională (teologică) şi social-filantropică.

Citește mai multe articole despre: Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”, Protoieria Bacau, hramul 2018