Proiectul "Școala din vatra satului", în plină desfășurare în parohiile Protoieriei Sascut

În perioada 22 - 28 iulie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și sub îndrumarea părintelui protopop Vasile Abageru, în parohiile Cucova, Slobozia-Urechești, Slobozia-Stănișești și Slobozia-Nouă (Panu), din Protoieria Sascut, a avut loc proiectul cultural-catehetic Școala de vară, intitulat "Școala din vatra satului" și programul eparhial “Cateheze în parohii”, ediția a V-a.

Pe parcursul întregii săptămâni, cei aproximativ 100 de copii, beneficiari ai programului, au fost antrenați în diverse activități, desfășurate atât în curtea bisericii, la școală, cât și în natură.

Aflată la a doua ediție a proiectului "Școala de vară", Parohia Cucova a reunit spre a-și petrece o parte din vacanță în "vatra satului", 30 de copii și 8 voluntari, coordonați de părintele paroh Marin Racoviță.

În contextul Anului omagial al satului românesc, copiii au fost inițiați în tainele portului și cântecului popular, învățând să aprecieze frumusețea tradițiilor românești. De asemenea, s-au bucurat de  activități sportive, de jocuri în aer liber, iar când a venit momentul să participe la prezentarea regulilor de igienă și îngrijire personală și-au însușit rapid aceste noțiuni. Toate activitățile artistice, educaționale, sportive sau de recreere au fost presărate cu rugăciuni, cateheze, jocuri interactive menite să dezvolte spiritul de echipă și respectul față de semeni. 

În fiecare zi, copiii s-au bucurat, la masa de prânz, de gustare rece, pizza, suc, înghețată și multă voie bună. 

La final, cei mici au participat la Sfânta Liturghie, unde au cântat și s-au împărtășit, după care au primit diplome de participare și alte mici surprize. 

Voluntarii, profesori și elevi, au primit, la rândul lor, în semn de recunoștință, alături de certificatul de voluntariat și câte o icoană.

În Parohia Slobozia-Urechești, proiectul a demarat cu un program vast de activități culturale și spirituale. 

La inițiativa părintelui paroh, Rotaru Cătălin, cei 35 de copii participanți și cei 8 voluntari s-au bucurat în egală măsură de timpul petrecut împreună, împărtășind reciproc experiențe și cunoștințe. 

Desfășurarea activităților: precum cunoașterea mediului și a fenomenelor naturii, povestirile despre viața unor sfinți, activitățile sportive, jocurile practice și educative au dezvoltat spiritul de echipă al copiilor, între aceștia legându-se noi prietenii. 

Proiectul s-a încheiat cu premierea copiilor și a voluntarilor în ziua de Duminică, 28 iulie, după săvârșirea Sfintei Liturghii.

De asemenea, în parohiile Slobozia-Stănișești și Slobozia-Nouă (Panu), peste 30 de copii au luat parte la diferite activități, pregătite de preoții parohi Munteanu Constantin și Bondalici Marcu, alături de cadrele didactice și cei 3 voluntari din cadrul Asociației de sprijin comunitar. 

Fiecare zi a debutat cu rugăciuni de binecuvântare, multiple activități creative, educative, sportive, de dezvoltare personală și religioasă, în una din zile copiii bucurându-se de experiența unui pelerinaj la Mănăstirea "Sfânta Împărăteasă Olga" din apropiere, unde au participat la slujba acatistului și au servit masa. Săptămâna s-a încheiat cu festivitatea de premiere atât a copiilor, cât și a voluntarilor.

 Cea mai mare satisfacție este bucuria citită pe chipul copiilor, care în semn de recunoștință pentru cele petrecute, au mulțumit Bunului Dumnezeu, preoților parohi și voluntarilor, exprimându-și dorința ca acest proiect să devină tradiție, iar ei să poată participa și la edițiile următoare.