Proiectul "Școala din vatra satului" în parohiile Crăiești, Dănceni, Sascut Târg și Vultureni

Cu binecuvântarea, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, proiectul cultural-catehetic al școlii de vară intitulat, anul acesta – „Școala din vatra satului" a continuat și săptămâna aceasta, 15-19 iulie 2019, în parohiile Protopopiatului Sascut.

Un caz concret de implicare a preoților în viața tinerilor este școala de vară desfășurată de părintele Cîrlan Costel împreună cu voluntarii și colaboratorii săi (Școala Gimnazială „George Apostu” Stănișești, Primăria Stănișești, Poliția – Stănișești), la Parohia Crăiești.

Prima zi a debutat cu festivitatea de deschidere, rugăciunile de început, prezentarea bisericii și a rolului acesteia în viața satului românesc – scurt istoric. Au urmat cateheze și convorbiri duhovnicești, precum și identificarea unor obiceiuri străvechi românești menite să-i facă pe copii să redescopere frumusețea satului de odinioară. La final au avut loc activitățile de pictare a icoanelor. În cea de a doua zi activitățile s-au desfășurat la Școala Gimnazială „George Apostu” din Stănișești, loc în care a urmat o prezentare a României străvechi, realizarea unor activități de învățare a limbii engleze prin joc, șah, pictarea de tricouri și facepainting, confecționarea de opinci – breloc, cursuri de prim-ajutor și legisalție rutieră, jocuri distractive, călătorie în lumea cărților satului românesc și vizionarea unui film creștin ortodox. În cea de a treia zi a avut loc o excursie în orașul Bârlad, fiind vizitate biserici, teatrul „Victor Ion Popa”, muzeul „Vasile Pârvan”, Planetariul și Observatorul Astronomic, Pavilionul Expozițional Marcel Guguianu, precum și grădina zoologică. În ultima zi a activităților, părintele paroh Costel Cîrlan a dezvoltat ideea propusă de Lucian Blaga – „veșnicia s-a născut la sat” și a propus dramatizarea cunoscutelor povești: „Fata babei și fata moșneagului” și „La cireșe”. 

Frumoasele zile pline de activități s- au încheiat cu festivitatea de premiere a școlii de vară și înmânarea diplomelor de participare. Printre numeroasele concluzii ce pot fi formulate în urma acestor activități, s-a observat că acestea au ca rol „deprinderea tinerilor cu viața religioasă, descoperirea valorilor naționale, culturale și religioase, dezvoltarea valorilor morale, a capacității de creație literară și artistică, creșterea încrederii în propriile forțe creative, descoperirea frumuseții culturale, a culturii și a jocurilor de echipă”, după cum ne-a declarat părintele Cîrlan Costel de la parohia Crăiești.

În Parohia Dănceni, la inițiativa preotului paroh Liviu Pădurescu, sprijinit de 9 voluntari, un număr de aproximativ 40 de copii, au petrecut clipe de neuitat „în tinda bisericii”, oferindu-li-se ocazia de a vedea că Biserica nu este numai un spațiu al pocăinței și al privațiunilor, ci este și un spațiu al bucuriei și al comuniunii. În cazul tinerilor, cred că bucuria este poarta de acces către tainele mai înalte ale Bisericii lui Hristos. Încă de la primele ore ale zilei, activitățile au început, așa cum se cuvenea, cu rugăciunile de dimineață. Apoi, folosindu-ne de mijloacele moderne, au fost proiectate diverse episoade din Vechiul și Noul Testament, alegându-le pe cele mai reprezentantive dintr-o serie intitulată „Cartea Cărților”, specifică vârstei lor. Li s-a explicat copiilor de ce Biblia sau Sfânta Scriptură se mai numește Carte Cărților, arătându-le, pe de o parte, că este o carte care conține mai multe cărți, iar pe de altă parte, că este cea mai importantă carte dintre toate cărțile. Astfel, în zile succesive, au vizionat episodul luptei dintre David și Goliat, învățând despre puterea credinței și a curajului. Au observat aceleași calități când l-au văzut pe Sfântul Ilie și provocarea pe care a lansat-o regelui Ahab. Apoi au fost impresionați când s-au întâlnit cu devotamentul lui Noe. Mergând în Noul Testament, au învățat despre puterea pocăinței și a iertării oglindită în Pilda Fiului Rispitor. De asemenea, au remarcat episodul convertirii Sfântului Apostol Pavel. Toate aceste episoade, cu nuanțe distractive uneori, au fost urmate de scurte cateheze legate de conținutul lor, iar întrucât în același timp se monta și noua catapeteasmă a bisericii parohiale, s-a realizat și o exegeză a acesteia.

După călătoriile din Vechiul și Noul Testament, în fiecare zi au urmat călătoriile în curtea bisericii, în aer liber, loc în care s-au desfășurat numeroase activități culturale, sociale, fizice și spirituale. Dintre acestea amintim pe scurt: prezentarea și învățarea unor cântece la instrumente muzicale (vioară și orgă), desen și pictură de diverse tipuri și pe multiple suprafețe, prezentarea unor ținute populare + dansuri populare, cântece patriotice, jocuri de creativitate (modelare de baloane, realizarea unor povești în comun), lansare de lampioane, competiții sportive (concursul cu funia, țară țară vrem ostași, rațele și vânătorii, alergat, fotbal etc.) Toate aceste activități din aer liber, au fost intercalate cu momentele mesei, umplută de bunătăți, copii dovedind adevărate calități culinare, pregătind grătarul, culegând și gătind porumb.

La final, frumoasele activități s-au încheiat cu premierea și momentul cel mai așteptat – focul de tabără și dansul din jurul lui, acestea din urmă simbolizând dragostea de Dumnezeu și de oameni pe care am dorit să le aprindem în sufletele copiilor, în aceste zile, precum și dorința de comuniune simbolizată de împreunarea mâinilor.

În același mod, s-au derulat activitățile zilnice și pentru copiii beneficiari ai programului "Școala de vară", desfășurat în parohia "Izvorul Tămăduirii" și Sfinții Martiri Brâncoveni" din Sascut Târg. Părintele paroh, Săviță Graur, sprijinit de cadrele didactice, au  implicat copii în diferite activități precum: "Șahul-jocul și sportul minții", "Despre igienă și sănătate", "Chipul copilăriei nostre - desene", "Mâini dibace- ateliere meșteșugărești" și "Dezvoltare personală", pregătindu-i, prin joc și fără ca aceștia să realizeze, pentru viață.

La rândul său, proiectul "Școala din vatra satului" desfășurat sub tutela părintelui paroh Andronache Marian, de la parohia Vultureni, a antrenat un număr de 35 de copii și 5 voluntari: elevi de liceu și studenți împreună cu cadre didactice din localitate.

Activitățile s-au desfășurat în centrul de zi “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din satul Lichitișeni precum și în Biserica parohială și au debutat cu rugăciunea de binecuvântare a Școlii de vară, organizarea, cunoașterea, precum și stabilirea de comun acord a regulamentului de desfășurare. Copii au fost împărțiți pe grupe de vârstă și s-au bucurat de diverse activități recreative: desen, pictură, activități sportive, concurs de bătut toaca, ateliere de creație, având drept scop promovarea tradițiilor satului românesc (cateheze tematice). Gustările zilnice au fost asigurate de Asociația Ovidenia din Bacău.

“Mulțumim pentru implicare, părintelui protopop, Vasile Abageru, părintelui asistent social Albu Gabriel și tuturor colaboratorilor, și sperăm ca astfel de activități să continue și în perioada următoare", a fost remarca unanimă a preoților implicați în activitățile amintite, în această săptămână.(pr. Liviu Pădurescu)