Proiect educațional în cadul sărbătorii Bunei Vestiri, la Tg. Ocna

28 Martie 2016

O zi de sărbătoare frumoasă și binecuvântată au  trăit preoții, credincioșii și tinerii din Tg. Ocna, adunați în număr  mare, ca în fiecare an, la hramul vechii Biserici „Buna Vestire” - Răducanu. Sărbătoare a bucuriei, ziua de prăznuire a pătruns sufletele celor prezenți prin săvârșirea dumnezeieștii Liturghii, oficiate de preoții urbei și împrejurimi sub conducerea P.C. Protopop Ioan  Bărgăoanu, și a fost încununată de finalizarea proiectului educațional Ziua femeii creștine.

 În contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, în cadrul hramului Bisericii „Buna Vestire” Tg. Ocna, s-a desfășurat Proiectul educațional Ziua femeii creștine, în baza Acordului de parteneriat Cale și adevăr în viață încheiat între Școala Gimnazială Nr.1 Tg. Ocna și Biserica „Buna Vestire”- Răducanu.
Activitatea, sub coordonarea profesorului de Religie Ortodoxă Chiticaru Oana, s-a desfășurat în două etape:

Mai întâi, elevii claselor I-VIII ai Școlii Gimnaziale Nr.1 din Tg. Ocna au confecționat felicitări în cadrul orelor de Religie și Educație plastică. În aceste felicitări, copiii, pe lăngă creativitatea de care au dat dovadă, și-au  oferit și inima, întrucât mesajul din interiorul felicitării era pentru mama lor, dar bineînțeles fără ca ei să se semneze. Creațiile copiilor au fost oferite de elevele claselor a VIII-a, îmbrăcate în costume naţionale, tuturor doamnelor prezente la hram. Au fost realizate 320 de felicitări pentru Ziua mamei creștine.

A doua etapă a proiectului a fost desfășurarea unui Concurs de ornat colivă. Treizeci și unu de elevi ai claselor V-VIII, înscriși cu o săptămână înainte de sărbătoare, au participat la Vecernia hramului, iar apoi, sub îndrumarea cadrelor didactice, s-au organizat în Casa Praznicală a Parohiei. Fiecare copil s-a prezentat cu propria farfurie și a primit o anumită cantitate de grâu fiert și bomboane decorative. Timpul acordat pentru ornarea colivelor a fost de 40 de minute. Jurizarea colivelor a fost una dificilă întrucât copiii au lucrat cu multă creativitate și responsabilitate.

În ziua hramului, elevii au participat la Sfânta Liturghie, iar înainte de slujba Parastasului, toți copiii au prezentat colivele ornate Părintelui protopop Ioan Bărgăoanu, preoților slujitori invitați și credincioșilor prezenți la slujbă. Toți elevii au fost premiați cu dulciuri pentru participarea la concurs. Trei dintre ei, (Roncea Elena-clasa VIII, Berbece Teodora-clasa VII și David Mălina-clasa V) s-au remarcat, iar Părintele Paroh Panțîru Vasile, le-a oferit premii constând în seturi de bucătărie (șorțuri, mănuși, prosopele,cărți de bucate și dulciuri).  Bucuria copiilor s-a concretizat și în comuniunea realizată la masa de hram unde au participat împreună.

Activitatea și-a atins scopul; copiii au fost implicați și au dat dovadă de dragoste față de biserică și față de păstrarea tradițiilor creștine sfinte.

 Dacă partea Mariei, s-a încheiat cu parastasul pentru ctitori și pentru cei care s-au ostenit și au slujit de-a lungul timpului în locașul sfânt, inimoșii credincioși ai parohiei, s-au manifestat și de această dată ca o Biserică vie și cu credință lucrătoare, au împlinit și partea Martei: prin cele 400 de pachete cu hrană, împărțite celor prezenți și o masă caldă pentru aproximativ 150 de persoane. Nu au fost uitați nici cele 50 de persoane asistate din Centrul de îngrijire pentru persoanele cu dizabilități din Tg. Ocna, care au primit din partea parohiei hrană pentru masa de prânz.  De asemenea, Parohia, împlinind tradiția ultimilor ani, a oferit și pește proaspăt  Centrului rezidențial de la Hârja al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru a face o bucurie celor îngrijiți cu dragoste acolo.                                                  

Prof. Religie Oana Chiticaru

Citește mai multe articole despre: Proiect educațional, Tg. Ocna