Programului Social Eparhial ”În temniță am fost și ați venit la Mine” a fost derulat la Parohia Sărata II

Duminică, 6 noiembrie 2016, Parohia cu hramul “Schimbarea la Față” Sărata, de lângă Cimitirul Sărata II-Bacău a găzduit o întâlnire între enoriași și un grup de 15 deținute de la Penitenciarul Bacău. Activitatea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și face parte din cadrul Programului Social Eparhial ”În temniță am fost și ați venit la Mine”.

Cele 15 persoane aflate în detenție, alături de cadre însoțitoare și împreună cu Pr. Daniel Mașala, preot capelan la Penitenciarul Bacău, au participat la slujba Sfintei Liturghii care s-a oficiat la capela Parohiei menționate, sub protia părintelui paroh Radu Ovidiu.

La sfârșitul slujbei, părintele paroh a prezentat câteva aspecte legate de implementarea prezentului program adresat persoanelor private de libertate și a apreciat dragostea și deschiderea enoriașilor față de această inițiativă a Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, evidențiind totodată râvna cu care aceștia s-au implicat în organizarea agapei creștine oferite invitaților.

După Sfânta Liturghie, activitatea s-a desfășurat la sala de mese a parohiei, timp în care, cele aproximativ 50 de persoane au participat, împreună cu invitații proiectului, la discuția duhovnicească tematică, despre înfruntarea necazurilor și nejudecarea faptelor aproapelui.

În cuvântul său de început, părintele Radu Ovidiu a amintit celor prezenți de activitatea sfinției sale desfășurată la Penitenciarul Bacău, unde a activat timp de 5 ani ca preot capelan, mărturisind emoția și bucuria implementării Programului social eparhial, atât de necesar pentru alinarea suferințelor sufletești ale celor din temniță.

Enoriașii prezenți au adresat cuvinte de încurajare și susținere față de persoanele private de libertate, potrivit îndemnului evanghelic ”nu judeca și nu vei fi judecat”, apreciind totodată ”etichetarea” pe care societatea o pune adesea pe seama celor care săvârșesc fapte care contravin societății sau moralei creștine. Au fost interpretate o serie de pricesne creștine, care au avut rolul de a completa atmosfera caldă și prietenoasă în care s-a desfășurat întâlnirea.

Dintre persoanele invitate, câteva doamne au apreciat bunăvoința gazdelor prin cuvinte de mulțumire pentru participarea la slujbă și la masa oferită, fapt care a adus în sufletele lor bucuria întâlnirii unor buni creștini din sânul bisericii ortodoxe, dornici să sprijine pe cei aflați în grea suferință. Acest eveniment reprezintă pentru dânsele un însemnat sprijin sufletesc, un ajutor pentru depășirea situației dificile pe care o traversează.  La rândul său, părintele Mașala Daniel a adresat mulțumiri părintelui Radu Ovidiu și enoriașilor pentru primirea călduroasă de care au beneficiat deținutele și a precizat importanța unor astfel de întâlniri între persoane private de libertate și simpli credincioși, având ca rezultat apropierea sufletească și comuniunea de rugăciune, a unora cu ceilalți.

 (Pr. Eugen Ciprian Ciuche)