Programul social eparhial ,,În temniţă am fost şi aţi venit la Mine!” desfășurat în Protoieria Sascut

În Duminica preserbării Buneivestiri, 24 martie 2019, Biserica din satul Tomozia, com. Vultureni, filie a Parohiei Stănișești, cu hramul Sf. Arh. Mihail și Gavriil a reprezentat pentru câteva ore oaza de reculegere și mângâiere pentru un grup de femei private de libertate din cadrul Penitenciarului Bacău. Evenimentul a fost posibil prin îndemnul și atenția părintelui consilier Eugen Ciuche și a purtat binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.


 Duminica a II-a din Postul Mare a fost o zi specială pentru enoriașii Parohiei Stănișești și nu numai; ei au avut prilejul să experimenteze într-un cadru festiv ceea ce Sf. Ap. Pavel le zicea creștinilor din Roma: Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng.

La prima oră, părintele Daniel Mașala, capelanul Penitenciarului Bacău, împreună cu mai multe femei private de libertate, au pășit cu sfială pragul Bisericii sătești tomoziene din valea Berheciului, unde cu multă emoție au fost întâmpinați de călduroasa ospitalitate  a oamenilor locului, dar și de către  preoții parohiilor și mănăstirii învecinate, care au venit să contribuie la solemnitatea Dumnezeieștii Liturghii.
 
Atmosfera din timpul slujbei a fost una familiară, iar noutatea sau diferențierea față de alte Sfinte Liturghii a fost făcută de lacrimi, lacrimi de pocăință amestecate cu unele de bucurie ce împodobeau chipurile sensibile ale majorității celor prezenți, penitenți și enoriași. Privirile reciproce între musafiri și gazde, dublate de cântările de la strană au stârnit sentimente de bucurie și libertate pentru unii și sentimente de compasiune și durere pentru alții.
 
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ionuț-Liviu Apetrei, delegatul Protoieriei Sascut a prezentat credincioșilor înțelesurile luminoase din evangheliei zilei, dar și frumusețea teologiei harului sau doctrina energiilor necreate exprimată în sec. al XIV-lea de Sf. Grigorie Palama, iar părintele paroh Ionel-Codrin Gheorghiță a subliniat importanța atenției de care ar trebui să se bucure femeile și mamele la sărbătoarea Buneivestiri, rostind binecunoscutul poem Inimă de mamă, creația IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, motiv pentru care toate femeile din Biserică au primit urări de bine, felicitări și cu toții au cântat La mulți ani. Apoi, părinții au delegat pe dl primar Daniel Țăranu, de față, să împartă florile pregătite, tuturor femeilor și mamelor prezente în Biserică.
 
După Sfânta Liturghie, oaspeții au luat masa împreună cu preoții, cu reprezentanții autorităților locale și cu membrii consiliului și ai comitetului parohial, timp în care fiecare preot a rostit câte un poem despre mamă din volumele marilor noștri poeți români.
 
​Evenimentul, surprins foto/video, rămâne o mărturie frumoasă în istoria comunitară locală și un exemplu pentru alte parohii și administrații de penitenciare că oamenii adunați în Casa Domnului sub adumbrirea Duhului Sfânt învață să se jertfească, să se dăruiască și să se iubească mai mult, după cuvântul Sf.  Ap. Pavel: Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos.
 
Pr Ionel Gheorghiță Codrin