Program eparhial cultural-catehetic „Pe urmele sfinților”, la Parohia Scărioșoara

21 Martie 2018

Bunii credincioși din Parohia Scărișoara, Protopopiatul Sascut, coordonați de preotul paroh Silviu Ailenei au mers în pelerinaj de o zi în diverse locații duhovnicești de pe raza canonic administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Evenimentul se înscrie în programul cultural-catehetic „Pe urmele sfinților” și a fost efectuat cu ajutorul Agenției de turism și pelerinaje „Meteora Tour”.

        Între obiectivele vizitate a fost străvechea Catedrală arhiepiscopală închinată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Roman, unde Părintele Arhiepiscop Ioachim a primit pe credincioșii însoțiți de preotul lor paroh binecuvântându-i și adresându-le un cuvânt de învățătură prin care i-a îndemnat la iubire pentru Dumnezeu și pentru biserica strămoșească. Ierarhul a primit din partea pelerinilor un frumos coș de flori ca semn de prețuire, respect și dragoste.

       De asemenea, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al catedralei a explicat istoria acestui sfânt lăcaș și a unor evenimente istorice ce s-au desfășurat de-a lungul vremii în el. Credincioșii sascuteni s-au închinat la racla cu sfintele moaște, aflată în sfântul lăcaș, au putut admira pictura interioară de secol XVI și viața în imagini a Sfintei Parascheva, ansamblu pictural unic în lume, după care au vizitat muzeul din incinta Centrului eparhial, unde se află expuse icoane, cărți și obiecte de cult ce datează de sute de ani. Un alt obiectiv al vizitei a fost fabrica de lumânări „Sf. Fotini”, unde pelerinilor li s-a explicat tehnologia confecționării lumânărilor și importanța achiziționării lor doar de la pangarele bisericilor și mănăstirilor, precum și fabrica de pâine „Betleem” unde se fabrică prescurile folosite la Sfânta Liturghie în lăcașurile de cult din Eparhie.

       Cu bucurie în suflet au mers în pelerinaj apoi la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la  Giurgeni, județul Neamț, pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și la Parohia Trifești unde se află în biserica „Sfântul Nicolae” o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Apoi, pelerinii au vizitat Mănăstirea „Buna Vestire” din localitatea băcăuană Tisa Silvestri, unde, după ce s-au închinat în sfântul lăcaș, au vizitat atelierul de pictură și atelierul de veșminte bisericești.

Prin acest program cultural-catehetic și turistic „Pe urmele sfinților”  se urmărește atât descoperirea de către credincioși a diverselor oaze de spiritualitate ortodoxă eprhiale, cât și o catehizare în mod concret prin cuvinte și imagini iconografice a credincioșilor pentru o mai bună cunoaștere a patrimoniului spiritual.

 

 

 

 

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut, 2018