Prezență arhierească în Parohia Odobești

Sâmbătă, 22 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a resfințit Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Odobești, Protopopitul Bacău.

Sâmbătă, 22 septembrie enoriașii Parohiei Odobești din Protopopiatul Bacău au trăit bucuria încununării muncii lor de reabilitare a lăcașului de închinare ce îi are ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, și de ctitorire a obiectivelor ecleziastice care împreună au dat naștere unui frumos complex ecleziastic ce va răspunde nevoilor spirituale ale comunității.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, de către un sobor de preoți, pe o scenă special amenajată pentru acest moment de sărbătoare locală, în prezența sutelor de pelerini veniți din satele învecinate. După Sfânta Liturghie, cler și popor au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim cu florile recunoștinței și pâinea ospitalității, semnele frumosului obicei străbun de a primi în lăuntrul comunității și al sufletului pe cei care prin harul lui Dumnezeu sunt rânduiți să binecuvinteze și să sfințească osteneala închinată lui Dumnezeu.

Apoi, soborul preoților au însoțit pe Ierarh în rugăciune pentru a  săvârși slujba de resfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, la care s-au adăugat și celelalte clădiri anexe ce împlinesc complexul ecleziastic de la Odobești: Așezământul cultural și socil-filantropic închinat Fericitului Agustin și capela ce poartă hramul Sfântului și Dreptului Lazăr, clopotnița și nu în ultimul rând monumentul închinat celor 100 de eroi români din localitatea Odobești, care și-au jertfit viața pentru libertatea și demnitatea acestui neam în timpul celor două războaie mondiale.

După săvârșirea slujbei de resfințire a bisericii și de sfințire a complexului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți vorbind despre semnificația teologică și comunitară a zidirii unui edificiu închinat lui Dumnezeu și rolul mântuitor al jertfei celor care s-au ostenit în acest sens.

Alături de pelerini, la acest moment de sărbătoare au fost prezente și oficialități locale și centrale între care amintim pe Maricica Luminița-Coșa, prefectul județului, senatorul Dragoș Benea, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, col. (r) Paul-Valerian Timofte, președintele Asociației „Cultul Eroilor”, Adriana Ojog, primarul comunei, primari ai comunelor învecinate, consilieri locali și fii ai satului. După slujba de pomenire a eroilor și depunerea de coroane, în prezența locuitorilor a fost semnat de către oficialități contractul de execuție a obiectivului „Înființarea sistemului de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare a apelor uzate”, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, de care vor beneficia 1375 de locuitori.

La final, preotul Augustin Cîrlan, parohul de la Odobești, a fost hirotesit Iconom stavrofor, iar ctitorilor înnoitori le-au fost înmânate distincții și diplome de vrednicie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de coru maicilor de la Mănăstirea Tisa Silvestri.