Prelegere de drept canonic la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

Marți, 2 aprilie 2019, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o activitate de inițiere în dreptul ecleziastic. Disciplina teologică de odinioară alocată studiului legislației bisericești – Legiuiri – nu își mai găsește astăzi locul în planul cadru specific învățământului seminarial. În aceste condiții, părintele Inspector eparhial Laurențiu Segneanu a susținut un curs de isagogie a studiului canoanelor și documentelor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române.

La activitate au participat elevi din clasele de la profilul teologie ortodoxă, însoțiți de protos. prof. Gabriel Roșu, preotul spiritual al liceului, și prof. Stoica Anamaria-Irina, profesor de limbi clasice, și coordonator al activităților de educație juridică organizate la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”. După ce părintele inspector a realizat o succintă evocare a sinoadelor a căror hotărâri au devenit principii axiale ale dreptului bisericesc, domnia sa a realizat, într-o manieră interactivă, probând o veritabilă măiestrie euristică, o prezentare punctuală a culturii organizaționale a Bisericii Ortodoxe Române, a structurilor decizionale centrale, eparhiale și parohiale, pornind de la interacțiunea tinerilor din auditoriu cu aceste foruri.

Prelegerea părintelui inspector, de altfel un orator carismatic, înzestrat cu jovialitate, a fost o ocazie cu care am remarcat cu toții dragostea domniei sale pentru acești copii preocupați de viața bisericii. Conducerea Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” aduce mulțumiri părintelui inspector Laurențiu Segneanu pentru că și-a asumat responsabilitatea instruirii elevilor noștri într-un câmp în care, e drept, programele școlare actuale propun doar abordări periferice. Totodată, mulțumirile pentru facilitarea acestei ocazii se îndreaptă către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Chiriarhul Romanului și Bacăului, care a dat binecuvântare ca membrii Cancelariei Eparhiale să susțină, de fiecare dată când e nevoie, activitatea școlară din seminarul romașcan.

Ne exprimăm speranța ca acest eveniment să aibă parte de continuitate, și, de ce nu, grație prelegerilor părintelui inspector, învățământul teologic din seminarului romașcan să revină la atenția de care dreptul canonic se bucura pe timpul episcopului nepereche al Romanului, Melchisedec Ștefănescu.   

Pr. Ionuț Alexandru Amărinii