Preafericitul Părinte Daniel felicitat de Sf. Sinod. Mitropolitul Andrei: „Patriarh puternic pentru vremuri dificile”

Patriarhul României a adus cinstire Sfântului Proroc Daniel în comuniune liturgică cu membrii Sfântului Sinod care l-au felicitat la finalul slujbei oficiate marți, 17 decembrie 2019 în Catedrala Patriarhală.

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sătmarului a oficiat Te Deum la finalul Sfintei Liturghii în semn de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea şi ajutorul dăruite Patriarhului în slujirea Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul festiv rostit, Mitropolitul Andrei a subliniat că actualul conducător al Bisericii Ortodoxe Române este un „Patriarh puternic în vremuri dificile”.

Înaltpreasfinția Sa și-a intitulat intervenția „Om iubit de Dumnezeu”. Ierarhul l-a felicitat pe Patriarh făcând analogie între activitatea Preafericirii Sale în fruntea Bisericii și cea a Prorocului Daniel, „proroc puternic pentru vremuri dificile”.

„N-am fi sinceri dacă n-am recunoaște că vremurile pe care le trăim sunt dificile. Nu numai când ne referim la situația economică, ci și la viața spirituală. În atmosfera de secularizare sunt tot mai dese atitudinile potrivnice Bisericii. Capul Bisericii este Preafericirea Sa. Și la vârf, în ultimă instanță, se simt cel mai tare toate răutățile”.

Mitropolitul Clujului a spus că trăim vremurile din urmă despre care Ava Pamvo a amintit că vor fi atunci când „se va răci dragostea multora și va fi necredință, desfrânare, urâciune, vrajbă, zavistie, întărâtări, furtișaguri și beții”.

„Vremurile trebuie înfruntate și învinse”, a continuat ierarhul. „Purtătorul de steag în această luptă este Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarh puternic pentru vremuri dificile”.

Mitropolitul a amintit că unul dintre „bastioanele pe care le-a ridicat Patriarhul României în calea vremelniciei ce ne-ar putea îneca” este Catedrala Mântuirii Neamului – „această ctitorie pentru veșnicie cum îi place Preafericirii Sale să o numească”.

„Cu toată deschiderea sa înspre lume, înspre valorile europene și înspre ecumenism, Patriarhul nostru rămâne înrădăcinat în tradiția înaintașilor”, a adăugat părintele mitropolit continuând cu un elogiu figurii actualului conducător al Bisericii Ortodoxe Române:

„Patriarhul este figura impunătoare, înțeleaptă, fermă, așezată, senină, limpede în gând, ușor profetică, afabilă, legată de neamul său cu pecetea și rostul credinței, bun până la eminent, teolog, umanist desăvârșit, în stare să renunțe la privilegiul voluntarismului iluziei și libertății exterioare, ordonându-și întreaga viață în așa fel încât în lumea pe care o slujește să nu rămână greșeli care să nu mai poată fi îndreptate”.

„În zbuciumul vremurilor atitudinea Preafericirii Sale ne este de mare folos”, a spus ierarhul amintind luările de poziție în apărarea orei de religie în școli, referitoare la legea cultelor, la recuperarea proprietăților bisericești, salarizarea clerului și apărarea familiei tradiționale.

Mitropolitul i-a urat Patriarhului „Întru mulți și fericiți ani!” și i-a oferit din partea sinodalilor o icoană cu reprezentarea Domnului Iisus Hristos și un coș cu flori.

Preafericitul Părinte Patriarh a mulțumit pentru aprecieri, și a semnalat cu modestie că unele sunt „amplificate”.

„Noi ne gândim mai mult la ceea ce lipsește în lucrarea noastră decât la ceea ce s-a făcut deja. Aprecierile laudative trebuie înțelese mai mult ca o încurajare decât ca o confirmare a realității”, a spus Părintele Patriarh.

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru chemarea la slujire, pentru ajutorul oferit și mulțumim sfinților care ne ocrotesc. Fiecare slujitor al Bisericii – ierarh, preot diacon – are nevoie de ajutorul sfinților pentru că slujește cele sfinte”.

„Suntem în același timp cu toții conștienți că în Biserică toate lucrările bune se fac împreună”, a adăugat Patriarhul aducând mulțumiri clerului, credincioșilor, autorităților de stat, oamenilor harnici și darnici care s-au implicat și au susținut activitatea Bisericii.

Preafericirea Sa a semnalat că „trăim o vreme în care limbajul s-a degradat oarecum și cuvântul își pierde din forța sa spirituală dacă nu este însoțit de fapte vizibile, concrete”. „Este nevoie să arătăm prin fapte ceea ce predicăm prin toată teologia academică și pastorală”, a spus Patriarhul.

Momentul festiv din catedrală a continuat la Palatul Patriarhiei. Au fost prezentate mesaje de felicitare ale autorităților, iar la final Patriarhul a primit un grup de colindători de la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din București.

Basilica.ro