Peste 3500 de persoane au participat în Bacău la Marșul pentru viață

În după amiaza duminicii a doua a Postului Mare, cu binecuvântarea și participarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în municipiul Bacău a avut loc manifestarea publică  „Marşul pentru Viaţă”, care anul acesta a avut ca temă principală militarea pentru drepturile familiei, sub sloganul „Unic din prima secundă”. La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai instituțiilor locale și centrale.

Peste 3500 de oameni au participat în după amiaza zilei de 24 martie a.c. la „Marșul pentru viață” organizat în municipiul Bacău. Manifestarea publică a început la Biserica „Sf. Dumitru” – Narcisa la ora 16.50, de unde, sub sloganul „Unic din prima secundă”, persoane de toate vârstele au mărșăluit pe străzile municipiului Bacău, purtând în mâini pancarte, drapeluri și desene ale copiilor având ca subiect familia. Marșul s-a desfășurat pe traseul biserica „Sf. Dumitru” – Stadionul Municipal – Piața Tricolorului. Mai multe persoane, tineri și vârstnici, au venit îmbrăcate în port tradițional românesc.

Evenimentul a fost deschis de către Corul de copii al Parohiei IREȘTI din Vrancea care au intonat Imnul României.

După acest moment, părintele Ciprian Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, special pregătit pentru acest eveniment măreț.

În textul mesajului său, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre acest eveniment național și despre importanța nașterii de prunci.

Suntem în zilele premergătoare sărbătorii împărătești a Maicii Domnului, Buna Vestire. În întreaga țară se organizează Marșul pentru viață, în cadrul căruia tineri de toate vârstele ies să susțină dreptul la viață recunoscut fiecărei persoane, încă de la concepere. Evenimentul divin în preajma căruia suntem chemați să mărturisim credința noastră în Cel care este Calea, Adevărul și Viața, semnifică anunţul lui Dumnezeu pentru însănătoşirea vieţii. Este Buna Vestire a refacerii şi a preţuirii darului vieţii. Orice aflare a zămislirii unui prunc este o Bună Vestire. Pentru toţi, această veste să fie o Bună Vestire a tinereţii, să rămână veşnic vie în inimile voastre şi să vă dăruiască din puterea şi vigoarea ei tuturor! Preţuiţi darul vieţii! Preţuiţi unicitatea persoanei! Tuturor Dumnezeu să vă dăruiască Bune Vestiri şi să vă binevestească bucuria care este roada Duhului Sfânt! Înaintea acestor timpuri confuze pe care le trăim noi astăzi, orice copil născut în această lume era considerat un dar al lui Dumnezeu și o mare binecuvântare pentru familia născătoare de prunci. Astăzi, orice copil venit în lume presupune o provocare, un risc. Chiar dacă așa s-a ajuns să fie considerată naşterea unui copil, Vă îndemn părintește și prietenește să vă asumați acest risc și să fiți încredințați că Dumnezeu, Care este iubire, a pregătit încă din eternitate modul de a asigura existența tuturor până în veșnicie. De aceea, în orice familie creștină, vestea venirii unui copil pe lume, trebuie să apară concomitent cu disponibilitatea părinților a se sacrifica pentru el, deoarece nașterea unui copil este sinonimă cu jertfa.

Au urmat scurte mesaje din partea reprezentanților autorităților centrale și județene, moderator fiind domnul Răzvan Popovici, reprezentant al Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Bacău.

În mesajele rostite, doamna Luminița Maricica Coșa, prefectul județului Bacău, și domnul Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, și-au exprimat bucuria de a participa alături de băcăuani la acest marș pentru viață, viața fiind cel mai important dar al lui Dumnezeu. Un cuvânt pentru tineri din partea doamnei director Daniela Țâțaru a fost transmis de către purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău.

Prin acest eveniment se doreşte sensibilizarea societăţii civile asupra mai multor realităţi: existența, unicitatea, demnitatea și valoarea fiecărui om începând din momentul conceperii; situațiile defavorabile, precum sarcina nedorită, statutul marital, situația economică etc. care pot aduce femeia într-o criză de sarcină;  răspunsul la această criză nu este întreruperea de sarcină, ci sprijinirea mamei, înainte și după naștere, de către tatăl copilului, familie, prieteni, culte, societatea civilă, stat; persoanele care au trecut prin experienţa întreruperii de sarcină şi care regretă acest lucru, au nevoie continuă de sprijin şi susţinere; necesitatea înfiinţării de centre de sprijin pentru femeile însărcinate, cu scopul consilierii şi sprijinirii mamelor aflate în criză de sarcină.

(pr. Daniel-Ionel Marari)