Pelerinaj ștefanian în ziua pomenirii Sfântului Voievod

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, trei preoţi din Protopopiatul Bacău, împreună cu o parte din credincioşii pe care-i păstoresc, la chemarea Sfântului şi Binecredinciosului Domn al Moldovei, în ziua de prăznuire a Măriei Sale (2 iulie), au pornit într-un pelerinaj cu totul special din punct de vedere cultural şi duhovnicesc. Primul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare”, lângă oraşul-staţiune Slănic Moldova, jud. Bacău, călătoria continuând către biserica „Sfânta Varvara”, aflată în salina Târgu Ocna, şi s-a încheiat în punctul culminant al pelerinajului, la Biserica din Borzești, locul natal al Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, numit sugestiv „Betleemul Ştefanian”.

Primul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare”, lângă oraşul-staţiune Slănic Moldova, jud. Bacău, aflată la altitudinea de 900 de metri, pe Muntele Bolovanu, a olo unde grupul pelerinilor a fost întâmpinant de către mica obşte condusă de preacuviosul părinte stareţ, protosinghelul Daniel Leonte.

 

Al doilea popas duhovnicesc a fost la biserica „Sfânta Varvara”, aflată în Salina Târgu Ocna, unde au fost rostite rugăciuni şi cântece dedicate Sfântului Ştefan cel Mare, apoi cu toţii au avut parte de momente de relaxare, participând la diferite jocuri.

 

Al treilea popas şi poate cel mai important din punct de vedere cultural, a fost la Biserica din Borzești, locul natal al Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, numit sugestiv „Betleemul Ştefanian”. Grupul a avut parte de o primire călduroasă din partea părintelui paroh Cautiș Petrică, care a prezentat cu deosebită măiestrie atât exponatele aflate în incinta complexului muzeului, cât şi istoricul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie a Marelui Voievod. A urmat un moment de rugăciune, preoţi şi credincioşi aducând cinste, slavă şi închinăciune Bunului Dumnezeu, „Cel minunat întru Sfinţii Săi”.

Cu toţii s-au reîntors la casele lor îmbogăţiţi sufleteşte şi cu dorinţa de a mai participa la astfel de călătorii care aduc nepreţuite roade duhovniceşti.