Pastorația în Penitenciare

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în perioada 6 – 10 noiembrie 2017, părintele Florin Smarandi, preot capelan la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare de la Târgu Ocna, capelan coordonator al preoților de penitenciare din Romania, a fost prezent la Roma într-o misiune de lucru privind pastorația în penitenciare, unde la invitația pr. Bogdan Petre (capelan misionar la penitenciarele din Roma) și cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a realizat un stagiu de calificare a capelanilor care oferă asistență spirituală deținuților ortodocși din Italia.

În ziua de 7 noiembrie, părintele capelan Florin Smarandi a vizitat, împreună cu pr. Bogdan, pr. Apetrei și cu 4 voluntari ortodocși, 3 sectoare ale penitenciarului Rebibbia N. C. unde a realizat un program intens de rugăciune, cateheză și dialoguri cu cei prezenți în capele. Părintele Smarandi a făcut constatări legate de condițiile și situația uneia dintre cele mai mari și importante închisori din Italia, comparând cu ceea ce se cere la nivel european și în România.
A doua zi, părintele Florin Smarandi a slujit împreună cu Preasfințitul Siluan la sediul Episcopiei Ortodxe a Italiei, la Praznicul Sfinților Arhangheli și a tuturor cereștilor puteri. Preasfințitul Siluan a dialogat apoi mai bine de două ore cu capelanul coordonator din România exprimând un maxim interes în ceea ce privește această diaconie față de cei din închisori – din perspectiva românească. Seara, părintele a slujit slujba Acatistului, Vecerniei și a ținut un cuvânt pastoral zecilor de români prezenți în parohia românească de la Monterotondo.
În ziua de 9 noiembrie, părintele capelan a slujit tot la Monterotondo, de ziua Sfântului Nectarie al Eghinei. Seara, la Tor Lupara, a avut loc conferința cu capelanii de penitenciare din Episcopia Italiei. Conferința a avut un standard înalt, iar cei prezenți, în ciuda scepticismului inițial, au fost entuziasmați de tenacitatea și de modul viu și mărturisitor în care părintele a vorbit celor prezenți.
În introducere, a fost făcut un scurt istoric despre sistemul penitenciar din România și pastorația în penitenciare din 1990 până astăzi, în diferitele faze de evoluție, despre necesitatea unei confruntări pastorale între realitatea românească și cea italiană. S-a precizat că pastorația din penitenciare în România are o istorie și o identitate, dar și o experiență recentă de 25 de ani, precizând că există o diferență de abordare între pastorala ortodoxă și cea catolică. Dacă aceasta din urmă insistă pe partea socială și caritativă, cea ortodoxă insistă pe interioritatea ce trebuie indusă și transmisă deținuților. În pastorația sfinției sale, la loc de cinste au fost mărturisitorii din închisorile comuniste, în cinstea cărora se ridică în această perioadă o biserică de lemn în cadrul unității penitenciare de la Târgul Ocna.
În cadrul conferinței, acesta a mai vorbit despre trecerea de la individ la persoană prin puterea slujbelor și tainelor bisericești, despre „de ce”-ul unor prezențe în închisoare atât din perspectiva trecutului și dramelor respectivilor, cât și din perspectiva nepurificării prin pocăință a unor persoane aparent liniștite și așezate.
În final, a îndemnat preoții la o intensificare a prezenței în închisori și la o mai bună conlucrare, la atragerea voluntarilor fără de care misiunea are puține sorți de izbândă, precizând că preoții capelani ar trebui să se întâlnească de două ori pe an, dacă nu de trei. Au urmat apoi o sesiune de întrebări la care părintele a răspuns, dând exemple concrete de pastorație în penitenciare.
Spre final, s-a vorbit despre dorința de a colabora mai concret între Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, în acest plan pastoral și să se poată semna - în viitorul cât mai apropiat - un protocol între Ministerul Justiției din Italia și Ministerul Justiției din România pe aspectul statutului preoților capelani ortodocși din Italia. Se dorește de asemenea să se găsească proiecte de prevenție, recuperare și reintegrare a deținuților (sau foștilor deținuți) care au funcționat în România și care să fie adoptate și aplicate în Italia.
În final, părintele capelan coordonator Florin Smarandi a dat slavă lui Dumnezeu pentru cele văzute și experimentate, a mulțumit Preasfințitului Părinte Siluan pentru primire și binecuvântare, organizatorilor și preoților capelani, mai ales celor care au venit de departe, sperând să se întoarcă anul următor cu lucruri și mai concrete și folositoare pentru misiunea ortodoxă din cadrul penitenciarelor din Italia.