Parteneriatul social-medical româno – ceh a debutat la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

În perioada 1-5 mai 2019, la Complexul de servicii socio - medicale din Cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, a avut loc prima vizită de lucru a specialiștilor din domeniul medical și kinetoterapie din Republica Cehă.

O delegație formată din șapte angajați ai Centrului „New Sunflower” Praga - Republica Cehă, a ajuns la sediul asociației de la Hârja în data de 1 mai a.c., fiind întâmpinați de Pr. Ilarion Mâță, președintele organizației.

„Inițierea colaborării a avut loc la conferința din 30-31 mai 2018 de la Mikulov (Cehia), moment în care Dr. Robert Hoffmann, directorul adjunct al instituției, și-a exprimat intenția de a încheia un astfel de protocol și de a se vizita în luna septembrie centrul pe care domnia sa îl coordonează în Praga”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica pr. Ilarion Mâţă.

Protocolul a fost semnat cu prilejul participării părintelui Ilarion, în perioada 13-14 septembrie 2018, la conferinţa „Is there a future of Long-term Care in Europe? What can we learn from each other…?” („Există viitor pentru îngrijirea pe termen lung în Europa? Ce putem învăța unii de la alții…?”).

Prezentul acord bilateral are drept scop stabilirea unui cadru de colaborare care să permită continuarea activităţilor și atingerea obiectivelor prin respectarea principiilor de bună practică, transparenţă, parteneriat eficient și o mai bună vizibilitate, principii care duc la creșterea calității serviciilor oferite de către furnizorii sociali din cele două țări.

Prima zi a constituit un prilej de cunoaștere a complexului de serviicii sociale și medicale, clădirile care deservesc domeniul de economie socială, birourile administrației și o parte din angajații instituției.

A doua zi, încă de la primele ore, delegația din Cehia a fost invitată la o ședință comună, alături de coordonatorii celor 8 departamente din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, gazda evenimentului. Deschiderea sesiunii de comunicări a fost făcută de pr. Ilarion Mâță, care a evocat istoricul organizației, implicarea nemijlocită a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu întreg aparatul administrativ eparhial de la Roman, și obiectivele majore ale instituției sociale de la Hârja. Au urmat și alți coordonatori care au subliniat importanța derulării eficiente a proiectului în departamentele: social, medical, consiliere psihologică, financiar, ergoterapie, Kinetoterapie / fizioterapie, administrativ și de economie socială. Nu în ultimul rând colegii din Cehia s-au prezentat și au subliniat rolul pe care îl deține fiecare în Departamentul medical și de recuperare fizioterapeutică.

Delegația a fost invitată la o excursie în împrejurimile localității Hârja, vizitând Biserica „Sf. Varvara” și spațiul de agrement din Salina Tg. Ocna, având ghid pe pr. Roncea Elisei, slujitor al capelei din mina de sare. Totodată a fost vizitată Mănăstirea Măgura Ocnei și Stațiunea Slănic Moldova.

A treia zi, Sărbăoarea Izvorul Tămăduirii, a debutat cu participarea tuturor invitaților la Sf. Liturghie oficiată în Paraclisul bisericesc al așezământului. După încheierea slujbei, Cabinetele de Kinetoterapie și Fizioterapie din cadrul Centrului social – medical pentru persoane vârstnice, au găzduit o primă sesiune de schimb de experiență profesională între specialiștii români și cehi din domeniul recuperării neuro-motorii. Ultima parte a zilei a constituit un prilej de a cunoaște câteva dintre Atelierele de creație (țesătorie/broderie, lumânări decorative, pictură pe sticlă).

A patra zi a debutat cu alte activități specifice recuperării neuromotorii, motiv de a transfera informații profesionale de la o echipă la cealaltă. Au discutat diferite cazuri medicale tipice și atipice și modalitatea prin care aceste persoane pot fi ajutate cel mai bine. Partea a doua a zilei a constat în implicarea echipelor în diferite activități recreative sau de economie socială. Ultima parte a zilei de zâmbătă a fost un prilej de a oferi invitaților imaginea sărbătorii câmpenești, fiind evidențiate tradițiile din satul românesc, portul și muzica tradițională, toate acestea în spiritul unei atmosfere deosebite, la focul de tabără organizat în proximitatea complexului social.

Ultima zi a adus bucuria comuniunii, dar și tristetea despărțirii. Au fost oferite de pr. Ilarion certificatele de participare la acest schimb de experiență și daruri tradiționale din partea asociației de la Hârja. Totodată invitații din Cehia au putut să ducă în țara lor lucruri la care au muncit efectiv și ei în cadrul atelierelor manufacturiale și a celor de economie socială: icoanele pe sticlă, lumânările decorative, pâinea produsă la brutăria insituției și cașul de la ferma asociației. Economia socială este pentru instituția din Cehia cea mai mare provocare deorece în scurt timp vor fi nevoiți să aplice acest tip de investiție, aspect care va produce resurse financiare pentru autofinanțarea centrului rezidențial și implicarea beneficiarilor pentru o îmbătrânire activă.

Este nevoie să afirmăm faptul că modelul de la Hârja este unic în Europa, proiect apreciat de mai mulți specialiști din UE prezenți la conferințele susținute în Cehia la Mikulov și în Praga de Pr. Lect. Univ. Asoc. Dr. Ilarion Mâță, cadru didactic la Secția Teologie Ortodoxă Asistență Socială din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Specialiști din mai multe țări și-au exprimat intenția de a veni în România pentru a vedea cum funcționează economia socială în care beneficiarii (vârstnicii și copiii care trăiesc în aceeași curte) lucrează împreună cu voluntarii și angajații pentru sustenabilitatea proiectelor sociale și medicale ale organizației.

La încheierea vizitei în România, coordonatorul delegației, Dr. Robert Hoffmann, director adjunct al celui mai mare centru social – medical pentru persoane vârstnice din Praga, instituție publică de mare renume, inființată în 1970, cu 250 de beneficiari și 125 de angajați, a afirmat umătoarele: „Scopul principal al tuturor lucrătorilor sociali de pretutindeni este de a permite celui mai vârstnic să trăiască o viață demnă chiar și la sfârșitul călătoriei prin această viață și în cea mai bună stare mentală și fizică posibilă. În Republica Cehă, ne concentrăm în principal pe aspectul fizic al îngrijirii. Pentru noi toți suntem foarte inspirați să vedem o instituție, ca cea de la Hârja, care explorează și dimensiunea spirituală. Am întâlnit o echipă de  fizioterapeuți cu un nivel foarte ridicat de educație și abilități. Ei au fost foarte motivați și dornici să învețe lucruri noi. Desigur, nu își pot folosi toate cunoștințele, deoarece lucrarea practică cu bolnavul la cel mai mare standard este foarte specifică și trebuie să modifice foarte mult ceea ce au învățat teoretic la universitate. Știu că succesul este de a menține starea lor cât mai mult posibil și nu numai pentru a le aduce progrese. Tot personalul pe care l-am întâlnit știe foarte bine ce înseamnă grija pentru cei mai în vârstă, își iubesc beneficiarii și lucrează pentru ei cu toată inima lor.”

Așadar, timp de o săptămână, delegaţia a intrat în legătură cu realitățile sociale și medicale din țara noastră, modelul de la Hârja, prin economia socială și activităție autofinanțare, fiind o noutate conceptuală de a furniza servicii sociale prin rugăciune, muncă și schimb de valori intergeneraționale (copii/vârstnici).

Părintele Ilarion a afirmat că acest schimb de experienţă îl „onorează și ne responsabilizează”, iar parteneriatul asumat de ambele părți „vine să întărească capacitate organizațională a celor două instituții”.

„Dorința de a veni în România, la Hârja, pentru a împrumuta modelul integrat de servicii sociale, pentru vârstnici și copii, bazat pe economia socială și dezvoltarea surselor de autofinanțare, reprezintă o bucurie și o încununare a muncii pe care Biserica Ortodoxă Română o depune în fiecare zi pentru bunăstarea trupească și sufletească a credincioșilor noștri prin cele peste 800 de instituții și servicii sociale existente, devenind cel mai solid partener social actual din țară”, a precizat părintele Ilarion.

Parteneriatul va continua în luna septembrie, anul acesta, prin deplasarea unei delegații din cadrul Complexului de servicii socio-medicale de la Hârja, la Centrul New Sunflower din Praga. Totodată, pentru viitor,  există disponibilitatea de a efectua stagii de practică de specialitate în cadrul instituției din Cehia pentru mai mulți studenți de la Asistență socială din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, în acest moment voluntari și stagiari ai serviciilor sociale de la Hârja.

(Liliana Pânzaru)