Parteneriat Biserică - Şcoală - Muzeu în Parohia Fundeni

       Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, vineri 8 Martie, la Şcoala primară din Zăpodie, comuna Traian, a avut loc acţiunea „Primăvară în inimile noastre’’ din cadrul protocolului de colaborare dintre Parohia Fundeni, Şcoala Gimnazială Traian şi Complexul  Muzeal „Iulian Antonescu’’ Bacău.

      În cadrul acestei activități, pr. Alexandru Croitoru le-a vorbit copiilor despre perioada Triodului, despre moşii de iarnă și despre Postul Paştelui.

      Dna. Muzeograf Lidia Enescu a făcut o incursiune în istoria tradiţiilor populare, în istoria şi simbolismul mărţişorului. Potrivit unei legende, în ziua de 1 martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum într-o poiană sub o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsărea un ghiocel. Iarna a chemat gerul şi vântul să distrugă delicata floare, însă Primăvara a dat la o parte zăpada eliberând-o, dar s-a rănit la deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare şi aceasta a înviat. Astfel, Primăvara a învins iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.

          Ajutată de păpuşi îmbrăcate în costume populare, dna muzeograf le-a  vorbit copiilor şi despre legenda babei Dochia şi a fiului ei, celebrul Dragobete. Fiul babei se căsătoreşte împotriva voinţei ei, iar pentru a-şi teroriza nora, baba Dochia o trimite cu un ghem de lână neagră la râu să-l spele până când se albeşte. Disperată, fata începe să plângă, iar atunci apare un tânăr, Mărţişor.

           Pr.Alexandru Croitoru a mulţumit doamnei director Ambăruş Mariana,doamnei învăţător Dascăl Silvia, şi doamnei educatoare Ciobanu Violeta pentru colaborare şi a reamintit copiilor că următoarea întâlnire în cadrul parteneriatului dintre Biserică-Şcoală-Complex Muzeal va fi pe data de 20 martie 2019 cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei şi a Zilei Mondiale de spus poveşti.