Parohia „Sf. Andrei Criteanul" din Bacău, sub Acoperământul Maicii Domnului

1 Octombrie 2017

În parohia ,,Sfântul Andrei Criteanul” din municipiul Bacău cu prilejul hramului bisericii închinat ,,Acoperământului Maicii Domnului” a fost preț de aproape două zile o atmosferă duhovnicească cu totul specială. Astfel, sâmbătă, 30 septembrie a.c. a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litia sub protia PC părinte Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău. Serbarea a continuat duminică, 1 octombrie cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți alături de preotul paroh Gabriel Ichim-Radu și de preotul slujitor Daniel-Ionel Marari.

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, tânăra parohie din zona de nord a orașului Bacău și-a serbat hramul primit la târnosirea altarului în anul 2010, ce are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Astfel, sâmbătă seara, un sobor de preoți aflați sub protia PC părinte Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, a oficiat așa cum se obișnuiește  la bisericile parohiale, în ajunul sărbătorilor mari (praznice, sfinţi cu Priveghere, hramuri), slujba Vecerniei unite cu Litia.

Litia simbolizează şi este, de asemenea, o actualizare a agapelor din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos, se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească pe care o crea credinţa comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu. În plus, agapele aveau şi un scop caritabil, acela de a oferi hrana necesară celor mai săraci dintre ei.

În cuvântul său, părintele protoiereu a lăudat activitatea spirituală desfășurată în această parohie, explicând importanța ascultării de Ierarh în sublima misiune preoțească, în general.  

Cu aprobarea Părintelui Arhiepiscop Ioachim, această biserică a devenit anul acesta una de enorie, prin vrednicia părintelui Gabriel, aducându-i și un împreună slujitor, făcând în așa fel încât acest duet de împreună slujire al părintelui Gabriel împreună cu părintele Daniel să nu fie doar o dualitate, ci o sfântă lucrare pe care Hristos a împlinit-o și o împlinește cu fiecare dintre noi în mersul istoriei așa cum rânduiește El pentru noi.

Tot cu acest prilej, părintele paroh a fost felicitat în numele colegiului protopopesc cu prilejul serbării zilei de naștere.

Sărbătoarea parohiei a continuat în ziua de 1 octombrie a.c. prin cinstirea Acoperământului Maicii Domnului, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată  de către un sobor de preoți și în prezența a câteva sute de credincioși băcăuani, lipiți sufletește de acest locaș de cult băcăuan.

Aceasta a fost transpusă pentru persoanele hipoacuzice și în limbaj mimico-gestual de către interpretul Asociației naționale a copiilor surzi din România.

La finalul Liturghiei a fost oficiat un parastas pentru ctitorii sfântului locaș mutați la Domnul fiind totodată împărțite și pachete cu mâncare pentru aproximativ 500 de persoane.

În cele două zile, la slujbele bisericești au luat parte pe lângă mulțimea de credincioși și oficialități locale și județene.

Citește mai multe articole despre: protopopiatul bacau, Parohia Sf Andrei Criteanul, hram, 2017