Parohia Ortodoxă Lazaret a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a „Şcolii de vară”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, și sub îndrumarea părintelui paroh Marius Iacobeanu, în perioada 15-26 iulie 2019, s-a desfășurat ediția a VIII-a a programului „Școala de vară” în Parohia Ortodoxă Lazaret, program care de-a lungul timpului a adus multă bucurie în viețile copiilor și a avut un impact pozitiv în dezvoltarea lor intelectuală și duhovnicească.

Anul acesta, în cele două săptămâni, beneficiarii proiectului au fost peste 100 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 13 ani, împărțiți pe grupe de vârstă și coordonați de 20 de tineri voluntari ai parohiei, iar activitățile pe care e-au propus s-au desfășurat în spațiile special amenajate ale Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Bacău.

Programul susținut, jocurile și conținutul activităților au fost adaptate de către voluntari pentru a transmite copiilor cât mai multă bucurie și trăire duhovnicească, pentru a dezvolta creativitatea fiecăruia în parte, dar și pentru a trezi și întări în ei spiritul de echipă. Programul Școlii de vară a fost alcătuit din următoarele activități alternate armonios:

  • Ateliere de handmade și ateliere de cusut;
  • Ateliere artistice (pictură, dans și cântece);
  • Ateliere cultural-duhovnicești („Puterea cuvântului”, „Bune rânduieli”);
  • Activități sportive și educativ-recreative;
  • Sesiuni de Debate (Introducere în dezbatere, structura argumentului, tehnici de câștigare a unei discuții în contradictoriu și conștientizarea importanței muncii în echipă);
  • Jocuri și activități în aer liber.

Cele mai așteptate momente de către copii au fost ieșirile în afara orașului, precum excursia organizată pe data de 18 iulie, la Centrul eparhial de la Roman, unde împletind atelierele cu rugăciunea, atât copiii, cât și voluntarii au descoperit taina catehetică a vieții Sfintei Cuvioase Parascheva, patroana spirituală a Catedralei arhiepiscopale pe care au vizitat-o.

Punctul culminant al Școlii de vară a fost excursia în Tabăra de Tineret de la Valea Budului, unde copiii au participat cu interes și mult entuziasm învățând diferite tehnici de supraviețuire, de orientare și de construire a unui adăpost în natură, metode de cățărare în copaci, nelipsitul traseu cu tiroliana, drumeții și jocuri de echipă, menite să consolideze relațiile dintre ei.

Dar, pe lângă toate acestea, cele mai importante au rămas prieteniile stabilite între copii și voluntari, care vor rămâne imprimate pentru totdeauna în sufletele tuturor.

În cadrul a cestui program, copiii au avut parte de experiențe frumoase și interesante, care sperăm că s-au imprimat adânc în inimile lor, precum în cea a Andreei Mădălina Ungureanu, care mărturisea: „În cadrul acestei școli am întâlnit oameni de care m-am legat dincolo de cuvinte, persoane care au văzut în mine mai mult decât am văzut eu și care au luat decizia de a munci alături de mine, până când am ajun să descopăr și eu acea parte din mine de care nu eram conștientă. Au fost și sunt oameni făcuți pentru sufletul meu! Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sperăm să ne revedem cu bine și anul viitor, pentru a participa la o nouă ediție a Școlii de vară Lazaret!” (Pr. Florentin Vornicelu)