Parohia Mănăstirea Cașin I și-a serbat hramul bisericii

În duminica a XXII-a după Rusalii, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc săvârșirea hramului Bisericii „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din Parohia Mănăstirea Cașin I din județul Bacău, Protopopiatul Onești.

Duminică, 05 noiembrie 2017, Parohia „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din comuna Mănăstirea Cașin, Protopopiatul Onești, s-a aflat în haină de sărbătoare. Această sărbătoare a fost încununată de soborul de preoți care s-a aflat sub protia preacucernicului părinte protopop Bârgăoanu Ioan. De asemenea, au luat parte la dumnezeiasca slujbă și numeroși credincioși ai parohiei.

În cuvântul de învățătura, părintele protoiereu Bârgăoanu Ioan a evidențiat rolul pe care l-au avut Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil în iconomia mântuirii neamului omenesc: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt mesageri ai cuvântului Domnului către poporul dreptcredincios. De-a lungul timpului au adus vestea cea bună credincioșilor, fiind mereu premergători ai Domnului și împreună lucrători și prieteni ai Mirelui Ceresc”.

La sfârșitul dumnezeieștii Liturghii, părintele paroh Miloiu Dan a adus mulțumiri părintelui protopop, preoților slujitori și enoriașilor prezenți: „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem și anul acesta la prăznuirea hramului istoric al „catedralei văii Cașinului”, frumoasa ctitorie a marelui voievod Gheorghe Ștefan. Mulțumim de asemenea IPS Părinte Ioachim că ne-a dăruit binecuvântarea de a ne afla în aceasta duminică în comuniune cu o parte dintre preoții Protoieriei Onești; nu în ultimul rând, mulțumim părintelui protopop pentru dragostea sa arătată credincioșilor parohiei noastre și pentru cuvântul de învățătură”.

Credincioșii de pe valea Cașinului au păstrat tradiția ca în această mare sărbătoare de prăznuire a patronilor spirituali ai parohiei, să îmbrace „haina cea de nuntă”. Astfel, numeroși enoriași au venit îmbrăcați în frumoasele costume populare și au avut prilejul de a se închina la icoana Maicii Domnului „Pantanassa” – izbăvitoarea de cancer, adusă de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.