Parohia Blidari în sărbătoare

17 Septembrie 2018
Ziua de 16 septembrie 2018, Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, a fost o zi de aleasă sărbătoare în Parohia Blidari din Protopopiatul Onești, prilejuită de evenimentul resfințirii Bisericii satului și a Așezământului Social Filantropic.

Încă de dimineață, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a poposit în această comunitate creștină fiind întâmpinat în poarta bisericii cu pâine și sare, de inimi creștine pline de bucurie.
Preacucernicul părinte Ciprian Ignat, secretar eparhial, a dat citire Hrisovului de sfințire a Bisericii cu hramurile “Sfântul M. Mc. Gheorghe” și “Sfântul Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec”, precum și a Așezământului Social Filantropic “Sfântul Apostol Toma”. A urmat slujba de târnosire a sfântului lăcaș săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim care a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți, alături de părintele protopop Ioan Bârgăoanu, de copii și tineri în straie populare, purtând în mâini steaguri tricolore, transformând acest locaș în poartă a cerului și loc de întâlnire cu Dumnezeu.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită apoi pe o scenă special amenajată ca un Altar în mijlocul celor prezenți, în acest cadru fiind pomeniți ctitorii și toți ostenitorii ce au făcut posibil acest eveniment duhovnicesc.
În cuvântul adresat mulțimii de credincioși, Înaltpreasfinția Sa a apreciat mâinile ce s-au străduit în această lucrare, pe vrednicul părinte Dumitru Toflea în joncțiune cu tânărul părinte Dorin Badic Geaboc, atribuind frumusețea rezultată din aceasta Bunului Dumnezeu, după cum formularea liturgică ne spune: „Această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre“.
Ca o cunună pentru cei ce s-au ostenit, Înaltpreasfinția Sa a oferit alese distincții de vrednicie părintelui Dumitru, autorităților locale și ctitorilor, iar părintele Dorin Geaboc Badic a fost hitoresit Iconom Stavrofor.
Toți credincioșii prezenți s-au închinat în Altarul târnosit, bucurându-se de binecuvântarea lui Dumnezeu ce a venit ca niște picături de har asupra locului acestuia și a bisericii zidite pe el.

pr. Alexandru Pânzaru

Citește mai multe articole despre: Parohia Blidari, sfintire, Protoieria Onesti