Parohia Bărcu a serbat Ziua Unirii Principatelor Române

25 Ianuarie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la biserica parohială „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Parohia Bărcu, Protopopiatul Buhuși s-a sărbătorit marți, 24 ianuarie 2017, împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

La acest eveniment au participat credincioși de toate vârstele: elevi, tineri, vârstnici, cadre didactice, îmbrăcați în costume populare.

S-a oficiat slujba de Te-Deum, urmată de slujba parastasului celor care au contribuit la înfăptuirea Unirii din anul 1859.

În cuvântul rostit la finalul activității, părintele paroh Gheorghe Ursache a evidențiat faptul că Unirea Principatelor a fost primul pas spre Marea Unire din 1918. De asemenea, a amintit că Școala veche din Bărcu (partea veche a satului Goșmani) a fost înființată de Alexandru Ioan Cuza, după ce acesta a trecut prin sat chiar în anul 1859.

Despre etapele înfăptuirii Unirii, despre reformele care au urmat și importanța lor a vorbit și elevul Radu Surugiu, iar elevul Mihai – Cosmin Boiță a citit poemul ”De ziua Principatelor Române”, alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

La final, în biserică, într-o atmosferă emoționantă, cei prezenți au cântat Hora Unirii, iar în curtea bisericii, credincioșii s-au prins într-o horă a frăției.

Citește mai multe articole despre: Ziua, Unirii, parohia, Barcu