Oameni de știință, intelectuali și preoți la serbarea bicentenarului lui Ion Ionescu de la Brad

Personalitate a vieții social-politice românești din veacul al XIX-lea, fiu de preot ortodox, Ion Ionescu de la Brad a fost serbat așa cum se cuvine la bicentenarul nașterii sale, atât la Bacău, cât și la Brad, în satul în care și-a petrecut ultima parte e vieții 

Fiu de preot ortodox, devenit ulterior personalitate de prim rang a spațiului public românesc din veacul al XIX-lea, Ion Ionescu de la Brad a fost pomenit la împlinirea a două secole de la nașterea sa. Preoți, reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, oameni de știință au participat sâmbătă, 23 iunie, și duminică, 24 iunie, la cea de-a XXVI-a ediție a Simpozionului Național de Istorie și Retrologie Agrară din România, dedicată bicentenarului nașterii primul mare agronom român, revoluționar pașoptist, economist, statistician, fondator de școală agricolă și silvică, scriitor, gazetar, academician, mare patriot și vizionar.

Duminică, 24 iunie, chiar în ziua aniversării nașterii lui Ion Ionescu de la Brad, în curtea Direcției pentru Agricultură Bacău, în prezența Irinei Chiose, strănepoata savantului, a fost dezvelit bustul acestuia și tot în aceeași zi participanții la eveniment au făcut un pelerinaj la mormântul său, din satul Brad. La acest eveniment, au mai fost prezenți manageri și reprezentanți ai Direcției Agricole Bacău, ai Complexului Muzeal ”Iulian Antonescu” și ai Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Ion Borcea”, ai Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni (Neamț), dar și reprezentanți ai unor filiale SIRAR din țară, precum și personalităţi din companii şi societăti de producţie din agricultură şi de industrializare. Participanții au plecat apoi în pelerinaj în satul Brad (comuna Negri), unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți, sub protia preotului Constantin Tomozei, consilier eparhial, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Sfinția Sa a transmis mesajul de binecuvântare și de apreciere al ierarhului la serbarea unuia dintre fiii de seamă ai Bisericii noastre. Cei prezenți au păstrat un moment de reculegere la mormântul savantului și au dezvelit o efigie de bronz plasată pe monumentul funerar. Participanții au asistat și la prezentarea cetății Zargidava și au vizitat un pavilion al Grupului de Inițiativă Locală „Colinele Tutovei produselor agricole”. Precizăm că, la acest moment aniversar, s-a bătut o medalie care are pe avers chipul lui Ion Ionescu de la Brad, iar pe revers sunt trecute principalele sale funcții, și a fost realizată o insignă din alamă patinată cu chipul savantului și cu datele bicentenarului. ”Avem nevoie de modele în toate activitățile noastre. Deci să ne aducem aminte și de înaintașii care au modelat agricultura românească și învățământul agricol românesc. Problemele din agricultură nu dispar. Iar educația în agricultură este una dintre acestea, ca și pe timpul lui Ion Ionescu de la Brad. Tineretul avea și atunci probleme, ca și astăzi. Educația agricolă ar trebui să aibă mereu un rol important”, a declarat Alexandru Potor, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent la eveniment, citat de cotidianul băcăuan ”Deșteptarea”.

Ion Ionescu de la Brad (1818-1891), fiul de preot ortodox moldovean, a făcut studiile la Iași, avându-l printre profesori pe Eftimie Murgu, apoi în Franța, unde s-a specializat în economie agrară. În anul 1842, a devenit profesor de agronomie la celebra Academie Mihăileană din Iași. Aici a colaborat la ziarul Propășirea, cu Nicolae Bălcescu, și a devenit unul din principalii susținători ai reformei agrare din Principatele Române. După înfrângerea revoluției din 1848, Ion Ionescu de la Brad a fost nevoit să ia calea exilului. S-a întors în Moldova în 1857, unde a activat ca administrator de moșie, deputat și, după unificarea Moldovei cu Muntenia, ca profesor în reforma agrară, educație agrară și studii economice și statistice. Ionescu de la Brad a publicat peste 40 cărți și pamflete și aproape 400 de articole.

În anul 1928, la 8 iulie, în cătunul de atunci, Brad, s-a inaugurat monumentul (obeliscul) ridicat la mormântul lui Ion Ionescu, una dintre personalități  Bacăului. (pr. Constantin GHERASIM)