O nouă poartă spre cer în Protopopiatul Moinești

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Presfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Boiștea, localitatea Dărmănești, Protopopiatul Moinești.

Duminică, 21 octombrie 2018, în ziua de prăznuire a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș și Moise Măcinic, Înaltpreasfințitul Părinte IoachimArhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Presfințitul Părinte AntonieEpiscop de Bălți și Preasfințitul Părinte Timotei PrahoveanulEpiscop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Boiștea, localitatea DărmăneștiProtopopiatul Moinești.

Așa cum este menționat și în hrisovul de sfințire, piatra de temelie a fost pusă în 14 iulie 2002, noul locaș de cult fiind ridicat din cărămidă, în stil moldovenesc ștefanian, în plan triconc cu turlă pe naos și pridvor deschis pe partea dreaptă înspre miazănoapte. În exterior, biserica a fost tencuită în praf de piatră. La interior s-a realizat o frumoasă pictură în tehnica fresco, a fost confecționată catapeteasma din lemn de stejar și împodobită cu icoane pictate, s-a confecționat mobilierul și parchetul din lemn de stejar. Întreg lăcașul a fost împodobit cu policandre, obiecte și podoabe de cult. Lucrările au fost săvârșite cu sprijinul credincioșilor, cu ajutorul Consiliului Local și cu efortul financiar al unor oameni de bine, și sub directa coordonare și implicare a părintelui paroh Daniel Marius Prepeliță.

La această zi deosebită, alături de cei trei ierarhi, au participat părintele protoiereu Costel Mareș, al Protopopiatului Moineşti, părintele protoiereu Costică Busuioc, al Protopopiatului Bacău, precum şi un sobor de preoţi şi diaconi, reprezentanți ai autorităților locale, și un număr impresionant de credincioși.

După slujba de târnosire a noului locaș, credincioșii prezenți la această sărbătoare a Parohiei Boiștea I, au primit binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, de a intra în Sfântul Altar, îndemnându-i totodată „de a se ruga, cerând milostivirea lui Dumnezeu, acel har care a prefăcut această piatră a altarului în masa sfântă pe care se va aduce jertfa în liturghie, cerând pacea sufletelor, pacea în familii, în biserici, în poporul român, și cerând ca pacea lui Hristos să se sălășluiască în sufletele noastre.”

Imediat după lecturarea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit în diacon tânărul teolog Liviu Petronel Pădurescu, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae” Dănceni, Protopopiatul Sascut. De asemenea, diaconul Bogdan Ionuț Todirașc a fost hirotonit preot şi va fi instalat la Parohia Oțelești, Protopopiatul Bacău.

Pentru meritele sale, părintele paroh Daniel Prepeliță, a primit din partea Preafericitului Părinte DanielPatriarhul Bisericii Ortodoxe Române„Crucea Patriarhală pentru clerici”, aceasta fiind „cea mai înaltă distincţie care se conferă de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu gramată, la propunerea ierarhilor eparhioţi, clericilor şi mirenilor cu o activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic”.

La rândul său părintele Daniel Prepeliță a oferit ierarhilor, ca semn al prețuirii și recunoștinței, câteva daruri simbolice (câte o icoană în care sunt reprezentanți Sfinții Împărați Constantin și Elena, sfinții transilvăneni pomeniti astăzi în calendar și Acoperământul Maicii Domnului,  și câte un omofor).

Scrie Doamne, în Cartea Vieții, pe iubitorii lăcașului Tău cel sfânt!

 

(Cristian Balaban)

Foto credit: Ștefan Prepeliță