,,Noi şi unirea – dragoste de ţară, dragoste de mamă’’

Vineri, 2 martie, în cadrul Proiectului Eparhial de prevenire a delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar, elevii clasei a VI-a B din cadrul Şcolii Gimnaziale ,,Emil Racoviţă’’ din Onești, coordonaţi de profesorul Elena Daniela Coşa, au fost alături de tinerii şi minorii din Centrul Educativ Târgu Ocna. Elevii au fost informaţi despre ce înseamnă delincvenţa juvenilă, care sunt cauzele şi consecinţele acesteia.

Cu acest prilej, elevii au prezentat şi un program artistic (cântece patriotice şi populare, creaţii literare proprii despre Unire), dedicat Centenarului Unirii şi au participat la un atelier de handmade, unde au confecţionat, alături de tinerii din centru, felicitări pentru mame, cu ocazia zilei de 8 Martie.
Toate aceste momente au fost incluse în activitatea ,,Noi şi unirea – dragoste de ţară, dragoste de mamă’’, ce face parte din obiectivele proiectului ,,1 Decembrie 1918- Născuţi liberi, crescuţi în unire, educaţi spre nemurire’’.
Pe tot parcursul activităţii, elevii au fost însoţiţi şi de părintele Alexandru Pânzaru, coordonator al Grupului catehetic “Sfânta Filofteia” al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, de Raluca Alupei, asistent social și președinte în cadrul Asociaţiei ,,Filantropia Oneşteană’’, Simona Purcaru, asistent social în cadrul Protoieriei Oneşti și de persoanele abilitate ale Centrului Educativ.

,,Această vizită a fost o experienţă educativă. Am învățat că orice acțiune are urmări... bune sau rele. Din nefericire tinerii aceștia au făcut o alegere rea și suferă consecințele adecvate. Le puteai citi în ochi dorința de libertate și de a-i vedea pe cei dragi. Nu întotdeauna vina este exclusiv a copiilor; în nenumărate cazuri și părinții sunt vinovați prin neglijență și nepăsare sau prea mult răsfăț. Toți cei de acolo ne-au sfătuit să fim atenți în viitor la ceea ce facem și să alegem calea cea dreaptă...Să nu le călcăm pe urme’’. (elev Vîlea Bianca)

,,Experiența căpătată la Centrul Educativ - Târgu Ocna a fost una deosebită. La început mă simțeam ciudat. Am vorbit cu tinerii de acolo și îmi povesteau cu lacrimile în ochi durerea pe care o resimt, fiind departe de casă, de mamă și de tată. Acești copii sunt foarte talentați atât în pictură și desen, cât și în literatură. Am ascultat câteva poezii scrise de acei tineri și majoritatea se adresau mamei. Cu lacrimi în ochi ascultam îndurerată și atunci am realizat că trebuie să prețuiesc tot ceea ce am: părinții de lângă mine și educația primită. În concluzie, acei copii sunt niște suflete foarte sensibile și prietenoase și sentimentul care mi l-au transmis a fost special și le mulțumesc din toată inima, deoarece m-au făcut să văd ce viață frumoasă am și ce bine e acasă’’. (elev Carmen Şerban)

,,Azi a fost o zi emoționantă pentru mine văzându-i pe acei tineri. Când am stat și am vorbit cu ei am observat că sunt copii minunaţi și nu sunt diferiți de noi. Doamna Raluca ne-a citi câteva poezii scrise de un băiat care a fost în Centru și mi-au dat lacrimile, auzind ceea ce a exprimat în cuvinte. Atunci mi-am dat seama cât de greu i-a fost să stea în Centru și cât de greu le este tuturor acolo, departe de cei dragi. Mi-a plăcut să stau cu ei și să le aflu povestea vieţii. Am învățat multe lucruri azi, care îmi vor fi de folos în viitor.’’ (elev Argint Alexandra)