Moment de sărbătoare în Parohia Icușești

Duminică, 03 mai 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va oficia slujba de sfințire a noii Biserici parohiale închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, din satul Icușești, com. Icușești, Protopopiatul Roman.

Istoria acestor locuri se pierde în negura vremii relatând fapte ce vorbesc despre cinstea și mărinimia oamenilor care au viețuit dedicându-și viața împlinirii cuvântului Evangheliei. Aflat pe malul stâng al Siretului, la poalele dealului Cetățuia, în jurul căruia se întinde ca o potcoavă, la o distanță de 19 km de Roman, pe drumul vechi ce lega Romanul de Plasa Dămienești, satul Icușești este pomenit în documente încă din secolul al XVI-lea, iar în Dicționarul Geografic al României apare cu denumirea „Iucșeștii de Jos a Paharnicului Hârțescu”.

Mărturiile istorice de secol XVIII (1735) atestă faptul că în Satul Icușești exista un lăcaș de cult pentru nevoile spirituale ale comunității credincioșilor ortodocși de aici, din latura stângă a râului Siret. Trecerea timpului și materialele din care a fost construit acesta au făcut ca el să se degradeze, iar săvârșirea actelor de cult să fie improprie, astfel încât enoriașii, au hotărât să ridice un nou lăcaș de închinare.

Piatra de temelie a fost pusă în anul 2003, în ziua de serbare a Schimbării la Față, de către actualul chiriarh, înconjurat de un numeros sobor de preoți, în prezența autorităților locale și centrale, precum și a enoriașilor, preot paroh fiind Pr. Ionel Teodorescu.

Începând cu anul 2008, odată cu numirea noului preot paroh Valentin Gheroghe Băltoi, și sub coordonarea acestuia a fost demarat proiectul zidirii din temelii a acestei biserici,finalizată în anul 2012, precum și a ansamblului edilitar ce include Așezământul Cultural-Filantropic „Sfânta Parascheva”, construit în anul 2012 și Clopotnița pe schelet de țeavă metalică, finalizată în anul 2011. Din noiembrie 2013, lucrările au fost continuate și finalizate, de către actualul paroh, preot Daniel Tuchiac, în timpul căruia s-a ridicat o anexă ce deservește ca spațiu pentru Biblioteca parohială și Biroul parohial.

Biserica din cărămidă, în formă de navă, cu turlă pe naos, cu o absidă generoasă la altar, două abside laterale și pridvor la intrare are lungimea și înălțimea de 27 de metri, iar lățimea de 8 metri.

Alături de eforturile materiale ale credincioșilor parohiei, s-a adăugat și sprijinul unor fii ai satului, între care se regăsește Părintele Constantin Catană, duhovnic al Mănăstirii Varatec.