"Mica Unire" a Principatelor Române, în Protoieria Sascut

24 Ianuarie 2019

 Având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în data de 24 Ianuarie 2019, în bisericile din cuprinsul Protopopiatului Sascut, a fost oficiată slujba de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru făurirea primului act măreț din istorie spre România Mare.

 

Cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înfăptuirea primului pas important în constituirea statului național unitar român: "Unirea Principatelor Române", de la 1859, sau "Mica Unire", preoții din cuprinsul Protopopiatului, înconjurați de credincioși, sub îndrumarea părintelui protoiereu Negoiță Ioan, au săvârșit slujba de mulțumire în memoria făuritorilor primului act fundamental din istoria națională. 

Mai mult, slujba Te Deum oficiată în aceasată zi a fost și ca o evocare a slujbelor de Te Deum care s-au săvârșit în momentele istorice importante, ce au dus la Unirea Principatelor: cu o slujbă de Te Deum au început lucrările Adunărilor ad-hoc din Moldova și Țara Românească și tot cu slujbe de Te Deum au fost precedate lucrările Adunărilor elective de la Iași și București, prilej cu care a fost ales domn al Moldovei, respectiv al Țării Românești, Alexandru Ioan Cuza. 

Evenimentul a fost marcat și prin prezența elevilor Școlii Gimnaziale Răcăciuni, însoțiți de cadrele didactice și de autoritățile locale, la Muzeul de Etnografie "Preot Vasile Heisu", din comuna Răcăciuni, unde au susținut un scurt moment artistic de cântece patriotice, sub îndrumarea Pr. Prof. Mocanu Florin; urmat de câteva alocuțiuni adresate de primarul localității și profesorul de istorie.

La finalul slujbei, clopotele bisericilor din Protopopiatul Sascut au bătut în tandem, iar cei prezenți au depus flori și coroane în memoria eroilor, apoi s-au prins  "mână cu mână"  într-o Horă a Unirii.

Pr. Albu Gabriel

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut