Liturghie solemnă şi proclamarea canonizării sfinţilor putneni

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna. Ceremonialul liturgic a avut loc pe o scenă special amenajată în curtea aşezământului monahal. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a participat în calitate de Chiriarh al Eparhie Romanului și Bacãului.

Alături de Preafericitul Părinte Patriarh au slujit:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacãului,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,
  • Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor,
  • Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului,
  • Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,
  • Preasfințitul Părinte Iustin, Episcop Maramureşului şi Sătmarului,
  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,
  • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
  • Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor,
  • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei,
  • PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului,
  • Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc proclamarea solemnă a canonizării sfinților putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Sfinţii Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

Înainte de citirea tomosurilor de canonizare, Patriarhul Daniel a explicat tuturor semnificaţia acestui ceremonial.

,,Această proclamare este o lucrare de a aduce la cunoştinţa credincioşilor hotărârea Sfântului Sinod din 6-7 iunie 2016 când aceşti vrednici slujitori ai lui Dumnezeu şi ai Bisericii au fost canonizaţi. Canonizarea înseamnă că o persoană cu viaţă sfântă, care a mărturisit dreapta credinţă, este dată drept model de urmat. Deci, canonizarea se face de Sfântul Sinod, iar proclamarea canonizării înseamnă aducere acestui act la cunoştinţa publicului întreg."

Tomosul Sinodal privind canonizarea Sfântului Iacob Putneanul a fost citit de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.

,,Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfântul Iacob Putneanul, nevoitor în slăvita Mănăstire a Putnei, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie și înțelepciune, bun dascăl și părinte duhovnicesc, mare ctitor și păstor neobosit al obștii creștine, foarte atent la problemele sociale și economice ale țării. El a rămas în conștiința urmașilor ca un îndrumător spiritual, cultural și social al credincioșilor încredințați lui spre păstorire".

Apoi, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a dat citire Tomosului Sinodal pentru canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan.

 ,,Ei au primit de la Dumnezeu darul rugăciunii și al povățuirii sufletelor, prețuiți fiind în evlavia ierarhilor, preoţilor, călugărilor şi credincioșilor, ca pilde de rugăciune fierbinte, de smerenie, de înfrânare, de milostivire și de înțeleaptă povăţuire duhovnicească".

După ceremonialul de proclamare a canonizării, Întâistătătorul Bisericii noastre a adresat o omilie miilor de credincioşi prezenţi la ctitoria Sfântului Ştefan cel Mare .

,,Să-i rugăm pe sfinţii putneni, pe toţi sfinţii neamului românesc şi pe toţi sfinţii Bisericii Ortodoxe Universale, să lumineze, să încălzească şi să întărească sufletul nostru cu rugăciunile lor, pentru a merge pe calea mântuirii, care este unirea omului cu Dumnezeu, Izvorul vieţii şi al fericirii veşnice", a îndemnat Patriarhul Daniel.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a mulţumit Patriarhului României pentru sprijin şi i-a oferit o icoană reprezentând pe Sfinţii Putneni.

,,Cu fiască dragoste, vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi veţi face în slujba Bisericii Ortodoxe şi mai ales pentru acest moment sfânt. Învăţăm de la Preafericirea Voastră dăruirea totală pentru zidirea Bisericii, culturii şi pentru păstrarea credinţei şi unităţii neamului nostru".

În semn de recunoştinţă pentru activitatea rodnică desfăşurată în slujba Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a acordat distincţia Crucea Patriarhală:

  • Arhim. Melchisedec Velnic, Stareţul Mănăstirii Putna;
  • Arhim. Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei;

De asemenea, Patriarhul României a dăruit pentru biserica Mănăstirii Putna o cruce de binecuvântare, primele două volume ale Monahismului Românesc, şi mai multe cărţi de folos duhovnicesc.

 

Sursa: basilica.ro