Liturghie baptismală la Catedrala "Sf. Cuv. Parascheva" din Roman

5 Martie 2017

Un  sobor format din preoți și diaconi slujitori ai Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”, precum şi mulțime de credincioşi din Eparhia Romanului şi Bacăului au fost prezenți la Roman pentru a participa în Duminica Ortodoxiei la Liturghia baptismală ce a fost oficiată de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în străvechiul chivot mușatin.

Duminica Ortodoxiei a fost una cu adevărat specială pentru toți creștinii care au ales să se roage la Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Cuv. Parascheva" din Roman, încă de la primele ore ale dimineții. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a oficiat Taina Sfântului Botez unită cu Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul preoţilor și alături de credincioșii romașcani.

 În cadrul solemn al Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, la momentul cuvenit, Ierarhul a săvârşit Taina Sfântului Botez pentru trei copii proveniţi din familii defavorizate, aflaţi sub oblăduirea Fundaţiei "Episcop Melchisedec" din Roman, arătând prin aceasta faptul că Taina Sfântului Botez adună în sine lucrarea mântuitoare a Bisericii și renaște la viața nouă în Hristos pe toți primitorii ei, că Ortodoxia se naște din apa baptismală.

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învățătură rostit cu prilejul serbării Duminicii Ortodoxiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a îndemnat pe credincioșii prezenți să păzească și să cinstească Biserica strămoșească:

Știu foarte bine faptul că fac parte dintr-o biserică mântuitoare. Este singura biserică mântuitoare, plină de har, căreia nu îi mai lipsește nimic pentru a dobândi mântuirea prin Iisus Hristos. Mântuirea înseamnă asemănarea cu Dumnezeu și rămânerea întru El în transcendentul divin.

Viața noastră este perenă iubiții mei și de vreme ce Hristos a deschis perspectiva mântuirii, iată că avem Ușă, avem Drum, avem Casă în care trebuie să locuim cu Hristos, iar această casă primitoare este  Biserica.  În Duminica Ortodoxiei prăznuim pe toți părinții care au trăit plenar viața în Hristos. Pe cei care și-au realizat mântuirea în diferite moduri. Cei care purtăm Crucea acestei vieți, mergem pe Calea Lui. Hristos Se recunoaște în noi și în faptele pe care le-am făcut spre slava Sa”.

Cu privire la botezul celor trei copii asistați, Ierarhul a spus:

Prin Sectorul nostru Social-caritabil și mai curând prin Fundația noastră care se preocupă de acest capitol al Eparhiei am reușit să facem această slujbă deosebită, acest botez al unor copii care au ajuns în aceste instituții ale statului și ale Bisericii, din brațele care trebuiau să fie cele protectoare ale părinților lor. Aceste instituții nu i-au părăsit, ci i-au luat în grijă și le-a împărtășit astăzi această demnitate de creștini, prin primirea Sfântului Botez. Felicităm pe nașii lor și pe cei care au organizat acest eveniment. Această faptă bună a lor se va înscrie în Cer în Cartea cea Veșnică a Împărăției Lui Dumnezeu”.

La final, pr. arhidiacon Ioan Ciobanu, secretar eparhial, a dat citire pastoralei la Duminica Ortodoxiei. Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale.

(Pr. Daniel Marari)

Citește mai multe articole despre: IPS Ioachim, Duminica Ortodoxiei, 2017