Liturghie arhierească pentru doi Sfinți ierarhi la Roman

30 August 2018

În ziua de prăznuire a Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului (1674-1685), mărturisitori ai dreptei credințe, personalități care au marcat prin viața și activitatea lor veacul al XVII-lea, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a avut loc Liturghia arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej diaconul Vasilică Osaciuc a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Dulcești din Protopopiatul Roman, iar tânărul Gheorghe-Viorel Popa întru diacon pe seama Parohiei Oniceni. Ierarhul romașcan a fost însoțit în rugăciune de un sobor de preoți și diaconi.

Sărbătoarea închinată celor doi sfinți care au marcat prin activitatea lor viața spirituală a Moldovei a debutat cu săvârșirea slujbei de priveghere în seara zilei de 29 august în Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” de către soborul preoților și diaconilor acestui străvechi lăcaș de cult mușatin. Astăzi, 30 august, în însăși ziua de prăznuire a acestor doi ierarhi, a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, însoțit în rugăciune de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit la acest moment de sărbătoare duhovnicească, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a reliefat importanța celor doi sfinți ierarhi în viața Bisericii, personalitatea lor, rememorând momentele în care Sfântul Ioan de la Râșca și Secu a păstorit la Roman în calitate de ierarh (1674-1685). Un sfânt care a fost ”ucenic prea ales al Sfinţilor Mitropoliţi Varlaam şi Dosoftei ai Moldovei, prin rânduiala lui Dumnezeu ierarh sfânt şi minunat, Episcop al Huşilor şi Arhiepiscop al Romanului”, care ”păzind dreapta credinţă, a păstorit turma lui Hristos şi în sfinţenie vieţuind, ai binecuvântat sfintele mănăstiri Râşca şi Secu”, după cum stă scris în troparul său.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea celor doi sfinți și rolul lor în apărarea credinței creștine:

Ioan de la Râșca și Secu a fost un episcop isihast , un rugător și un ierarh care s-a străduit să țină candela aprinsă a Ortodoxiei românești în vremurile de restriște. Tocmai de aceea, Biserica a luat aminte și după ce a făcut demersurile canonice, el a fost ridicat și proclamat și aici în catedrala noastră, dar mai curând acolo unde este mormântul său, la mănăstirea Secu, unde astăzi dimpreună cu Sfântul Mitropolit Varlaam, cel care a avut o activitate intensă și care a marcat Ortodoxia noastră, sunt cinstiți. Acești doi sfinți au făcut un paravan contra învățăturilor greșite pentru a nu intra în învățătura bisericii noastre și în inimile credincioșilor, a celor care poartă duhul Ortodoxiei și nu au rupt pecetea darului Sfântului Duh.

Părintele Arhiepiscop a adresat un cuvânt celor doi tineri hirotoniți prin care a îndemnat la o slujire rodnică.

Astăzi facem prăznuirea unui Ierarh care a stat pe scaunul vlădicesc de la Roman și totodată, în cadrul acestei Liturghii, am hirotonit în treapta de preot și respectiv de diacon, doi tineri care sunt rânduiți de noi administrativ în două parohii din jurul Romanului, fiind trimiși acolo pentru a răspunde la nevoile spirituale ale credincioșilor care în mod solemn li s-au încredințat spre păstorire. Avem nădejdea că harul va rodi în ei și că Dumnezeu i-a trimis și i-a ales să Îi fie slujitori sau miniștri ai tainelor Lui. Preotul, dincolo de a fi un administrator al bunurilor bisericești, este cel care în calitate de ministru duhovnicesc a lui Dumnezeu în biserica văzută a lui Hristos trebuie să vizualizeze pe Mântuitorul cel care l-a investit în treapta de slujitori.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Diaconia” a Catedralei arhiepiscopale.

 (Pr. Daniel Marari)