Liturghie arhierească la Roman

5 August 2018

La Roman, în catedrala arhiepiscopală, a avut loc în ziua de pomenire a Sfântului Ioan Iacov de la Neamț (Hozevitul) Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Ioachim. La slujbă au participat preoți slujitori și diaconi, alături de mulțime de popor din urbea romașcană. În cadrul slujbei Ierarhul a rostit cuvânt de învățătură și a împărtășit credincioși adulți, tineri și copii.

Duminică, 5 august 2018, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a avut loc Sfânta Liturghie arhierească. Slujba a fost oficiată de Întâistătătorul Eparhiei Romanului și Bacăului, alături de preoți slujitori și diaconi ai lăcașului de cult.

Părintele Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre educația tinerilor ce trebuie făcută într-un mod corect și moral, evitând astfel toxicitatea cerebrală și non-teologală.

Uneori educația care se dă astăzi copiilor este una foarte dăunătoare pentru sufletele lor. Sufletul nostru românesc nu a primit de-a lungul existenței sale duhurile necurate care zboară în văzduh prin tot felul de idei nocive. Tocmai de aceea vă sfătuim părintește să aveți grijă de voi înșivă, să lăsați copiii oarecum liberi, dar să știți în calitate de părinți să puneți acel filtru în fața ferestrelor virtuale deschise, pentru faptul că pe acolo tinerii și copii doritori de cunoaștere încearcă să deschidă toate aceste receptacole ale cunoașterii. Important este să fie învățați să discearnă esențialul de non-esențial, pentru că uneori educația greșită și formarea egoistă vin de la părinți, de la dascăli, de la societate, mai nou de la televiziune și de la presă care este ostilă spiritualității și bisericii.

Ierarhul a vorbit și despre importanța rugăciunii și postului, dar și despre Sfântul Ioan Iacob din Hozeva.

Drumul pe care îl indică este acela de a merge  către descoperirea sa prin post și rugăciune. Ele sunt acea energie prin care să nu pierdem direcționalul, adică să nu pierdem obiectivul nostru suprem care este limanul mântuirii. De două mii de ani poporul acesta a născut sfinți și eroi și cuvioși. Astăzi este pomenirea în deosebi a Sfântului Ioan Hozevitul care s-a născut în zona Botoșani și a lucrat sfințenia Lui Dumnezeu cu timp și fără timp. El a fost un mare părinte duhovnicesc care a sesizat duhurile acestea necurate care pot să atingă sufletele curate ale tinerilor, ale părinților născători de copii și ale educatorilor. A încercat prin poezia sa morală, prin atitudinea sa și mai curând prin rugăciunea sa să facă stavilă acestor idei străine care năpădesc ființa, mintea și viața noastră. 

Răspunsurile liturgice au fost oferite corul „Paraschevi” al catedralei arhiepiscopale. (pr. Daniel Marari)

Citește mai multe articole despre: IPS Ioachim, liturghie arhiereasca, Roman, 5 august, 2018