Liturghie arhierească la Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Bacău

20 Mai 2018

Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din municipiul Bacău a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 20 mai a.c. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a premiat copiii câștigători la faza județeană a Olimpiadei de Religie de anul acesta.

În data de 20 mai 2017, Înaltpreasfințitul Ioachim, prezent la Biserica ce poartă hramul Sfinților Împărați din orașul Bacău a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și alături de mulțime de credincioși.

În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a vorbit despre căutarea lui Dumnezeu:

Esența materiei este Dumnezeu. Celelalte care decurg din El, care s-au creat prin cuvânt, ele nu sunt niște emanații ale Creatorului, ci sunt niște cuvinte care s-au concretizat, energii concretizate. Materia este energie concentrată sau necreată. Pe Dumnezeu nu Îl prezentăm istoric niciodată, deși a  fost prezent la întrupare, Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat. Atunci când se înalță Iisus la cer cu trupul transfigurat se duce în sânul Preasfintei Treimi. Unitatea în Dumnezeu se face doar prin iubirea lui. Creștinismul nu este o religie, ci este însăși viața lui Dumnezeu pusă în fiecare dintre noi. În credința noastră noi nu căutăm ceva fizic, ci căutăm ceva metafizic, ceva care trece dincolo de simțurile noastre și de percepția noastră mentală, pentru că inteligența nu ne este dată pentru a cunoaște ce este Dumnezeu, ci pentru a accepta misterul prin credință.

La rândul său, PC preot protopop Costică Busuioc al Protoieriei Bacău a explicat credincioșilor despre ascultarea făcută de Dumnezeu și despre cinstirea episcopului.

Centralitatea episcopului este garanția adevărului de credință în Hristos și în unitatea Bisericii. Dumnezeiescul Duh ne îndeamnă prin cuvântul evangheliei de astăzi. Chipul unității, chipul dreptei credințe și al mărturisirii este o bucurie cu totul aparte, pentru faptul că pe lângă oficierea Sfintei Liturghii, astăzi sunt prezenți și câțiva dintre copiii dumneavoastră care au participat la Olimpiada de Religie la faza județeană de anul acesta. Ei sunt adevărați mărturisitori ai dreptei credințe de care noi înșine v-am mărturisit.

La final, părintele paroh Adrian Ciobanu, a mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă arătată acestei parohii. Tot acum, au fost premiați de către Ierarh, la recomandarea preotului Adrian Alexandrescu, Inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Bacău și copiii premiați la Olimpiada de Religie, la faza județeană. Tuturor celor prezenți le-au fost oferite pachete cu alimente și iconițe cu Sfinții Împărați Constantin și Elena. (Pr. Daniel Marari)