Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

În ziua de 17 noiembrie 2019, în prima duminică a Postului Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Cu acest prilej a hirotonit și un tânăr întru diacon pe seama unei parohii din Protopopiatul Moinești.

În ziua de 17 noiembrie a.c, în prima duminică a Postului Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. La slujbă au participat un sobor de preoți și credincioși romașcani din împrejurimi.

Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică din Postul Naşterii Domnului 2019 a fost citită de către părintele arhidiacon Nectarie Iftimie.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Alexie-Andrei Huiban pe seama Parohiei Coșnea din Protopopiatul Moinești.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a evidențiat importanța depășirii crizelor din planul uman prin credința statornică în Dumnezeu și prin ajutorarea aproapelui nostru.

Sunt multe cauze ale crizelor actuale. Dar să nu lăsăm să se instaleze o criză spirituală. Biserica este nouă și înnoitoare. Obiectivul vieții noastre este de a ne împărtăși, de a ne reînnoi, de a ne primeni sufletele pentru a fi pregătite oricând pentru împărăția Lui Dumnezeu. Numai creștinul care vede prin aproapele său Chipul nemuritor al  lui Dumnezeu din fiecare om în perspectiva asemănării. Biserica nu cere de la dumneavoastră pentru a se îmbogăți ca instituție  ci tocmai pentru a dărui pentru cei aflați în boli, suferință și necazuri, având o conștiință social-filantropică mai aparte. Pentru a mai fi trebuie să facem din iubire fapta cea bună. Acesta este scopul nostru a bisericii prin fondurile care se adună de la dumneavoastră.

Vorbind despre pericopa evanghelică, Ierarhul a explicat valoarea bogăției chivernisite greșit dar și faptul că Biserica este o instituție divino-umană de utilitate publică care îndrumă creștinii pe Calea Mântuirii.

Acel bogat nemilostiv din Evanghelia ce s-a citit astăzi și-a construit din bogăția sa multe dar de fapt nu a plecat în veșnicie cu nimic din cele strânse pe pământ. Pentru a rămâne în a fi, pentru că Dumnezeu este, El nu are ci ne are pe noi pe care ne-a lăsat să chivernisim, să facem echitate în lumea aceasta, dacă putem. Biserica este echidistantă și nu se amestecă în politică și în administrația aceasta a țării, a popoarelor, a comunităților, a tuturor celor care sunt îndreptățiți legal sau ilegal să facă împărțire, să administreze.

 În final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a felicitat pe părintele hirotonit, adresându-i îndemnuri pentru viața pastoral-misionară, a mulțumit tuturor celor prezenți la această sărbătoare, dorindu-le „un post duhovnicesc având ca finalitate împlinirea virtuților și a faptelor care să arate vrednicia românilor  ca și continuatori ai spiritualității înaintașilor.”

 Răspunsurile la strană au fost date de către corala „Paraschevi” a Catedralei. (pr. Daniel-Ionel Marari)