Liturghie arhierească în Duminica a XXVII - a după Pogorârea Duhului Sfânt

IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica a XXVII - a după Pogorârea Duhului Sfânt, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, precum și mulțime de credincioși.

În cadrul slujbei, după citirea pericopei evanghelice, părintele Arhim. Serafim Huzdup, Consilier Eparhial, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile textului evanghelic rânduit pentru această sfântă zi.

La încheierea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit credincioșilor despre calea postului și necesitatea omului de a asimila virtuțile creștine pentru a putea urca treptele semănării cu Dumnezeu și a nu fi doborât de păcate. 

„Omenia, dincolo de celelalte atribute pe care le primim, este tot un dar de la Dumnezeu, pe care noi trebuie să-l multiplicăm. Femeia din Evanghelia de astăzi, era gârbovă, adică ea nu mai putea vedea decât pământul. Totuși, Mântuitorul a eliberat-o de boala care o chinuia din pricina a diverse păcate pe care se poate să le fi săvârșit în viața ei. Omul, care nu rămâne în legătură spirituală cu Dumnezeu devine gârbov, adică înstrăinat și în același timp prizonier trupescului, materialității. Astfel, femeia gârbovă devine imaginea simbol a omului care se încrede doar în forțele lui și nu mai poate vedea cerul din cauza stării de autosuficiență, închizându-se în propriul univers, dincolo de comuniunea cu Dumnezeu”.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a precizat faptul că omul, pentru a ieși din starea de gârbovire spirituală, trebuie să tindă spre asemănarea cu Dumnezeu.

”În această eră a individualismului, când fiecare om devine un individ, ieșind astfel din legătura comuniunii cu semenii săi, este evident faptul că acest gen de om pierde legătura cu Dumnezeu.

Dacă suntem oameni, trebuie să privim în sus, să ne recunoaștem ca niște persoane de comuniune care au primit prin botez perspectiva îndumnezeirii, adică a mergerii către asemănarea cu Dumnezeu. Noi trebuie să urcăm, să ajungem la starea de asemănare cu Creatorul nostru”, a amintit Părintele Arhiepiscop.

(Pr. Daniel Marari)