Liturghie arhierească în Duminica Iertării la Roman

Astăzi, 18 februarie 2018, în Duminica Iertării, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit Sfânta Liturghie baptismală. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit și un preot pe seama Mănăstirii „Ștefan cel Mare” din localitatea Slănic Moldova, județul Bacău.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit astăzi, 18 februarie a.c. Sfânta Liturghie baptismală la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Astfel, în această duminică în care creștinii se pregătesc pentru a întâmpina Sfântul și Marele Post ca pe o peroadă de nevoință și înnoire spirituală, Ierarhul a oficiat cu acest prilej și Sfântul Botez pentru prunca Maria Grigoraș. De asemenea, în cadrul slujbei, a fost hirotonit diaconul Daniel Pintilie întru preot pe seama Mănăstirii „Ștefan cel Mare” din localitatea Slănic Moldova  (Protopopiatul Onești).

Tâlcuind pericopa evanghelică, Părintele Arhiepiscop Ioachim a explicat credincioșilor importanța postului în viața omului, îndemnând la trezirea conștiinței și la urmarea poruncilor dumnezeiești.

Ziua de astăzi este una însemnată în calendarul bisericii noastre, fiind duminica numită cu apelativul liturgic: Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Ea face începutul unei perioade importante și dense din punct de vedere liturgic și mistagogic, fiind perioada Postului Mare. Trebuie să accentuăm mai mult metanoia, ea fiind o îndreptare, o răsucire a minții noastre către ceva superior,  către Dumnezeu. De vreme ce noi avem o viață înclinată spre rele și facem răul pe care nu îl dorim, totuși ființa noastră are nevoie de o trezire a conștiinței, de o venire în sine tocmai pentru a ne reorienta viața către Cel care a venit pe pământ, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru a ne scoate pe noi din robia păcatului și a morții.

Tot acum, Chiriarhul a vorbit despre înțelesul adânc al textului pericopei evanghelice, subliniind între altele:

„A ne unge capul nu însemnă a ne da cu parfumul cel mai bun, ci a ne lumina conștiința prin împlinirea poruncilor lui Hristos. Trebuie să ajungem la starea aceea prin care să simțim că Dumnezeu lucrează prin noi pentru binele tuturor oamenilor.  El este energia necreată care vine în noi și pe cele neputincioase le vindecă și celor cu lipsă le dă har.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala Filomelos a Protopopiatului Onești, care a înfrumusețat slujba prin cântările psaltice.

(pr. Daniel-Ionel Marari)