Jurnal de călătorie la ITO Craiova al delegației Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Peste 4.000 de tineri ortodocși au participat joi seară la deschiderea ITO 2019 în Piața Mihai Viteazul din Craiova. Părintele Patriarh Daniel le-a spus că prin credință, speranță și iubire ei devin „un Potir al bucuriei”. Din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a participat un grup de patruzeci de tineri cu rezultate foarte bune la învățătură, implicați în diverse proiecte de voluntariat și acțiuni cultural-catehetice parohiale de amploare, fiind coordonați de părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial pentru catehizare în cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale. Înainte de plecarea lor spre cetatea Băniei, tinerii au fost primiți la mănăstirea de la Valea Budului din Protopopiatul Bacău, unde au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a citit și o rugăciune de călătorie și le-a oferit sfaturi pentru trăirea autentică a credinței creștine.

Prima zi

La eveniment au fost prezenți alături de tineri: Patriarhul României, Mitropolitul Olteniei, ierarhi, oficialități locale și centrale. Deschiderea celei de-a șasea ediții ITO a fost moderată de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor. După defilarea reprezentanților celor 51 de delegații, a avut loc slujba de Te Deum oficiată de Episcopul vicar Emilian Lovișteanul.

Primul care s-a adresat tinerilor a fost Patriarhul Daniel. Cuvântul Preafericirii Sale a fost intitulat „Tinerii sunt binecuvântare şi bucurie pentru popor”. „Prin credinţă, speranţă şi iubire voi deveniţi un Potir al bucuriei”, le-a spus Patriarhul României participanților.

La rândul său, Mitropolitul Irineu al Olteniei a subliniat că „Întâlnirea Tinerilor de anul acesta de la Craiova stă sub semnul exercițiului de dialog”. Tinerilor le-a vorbit în continuare Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, și Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu. A urmat aprinderea torței ITO și intonarea imnului întâlnirii.

Seara s-a încheiat cu un spectacol artistic susținut de: soprana Felicia Filip, rapsodul Tudor Gheorghe, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râmnicului și formația Generaţia Folk.

A II-a Zi

În prima parte a zilei, tinerii au participat la workshop-uri și ateliere în liceele din orașul gazdă. Împărțiți în grupe de lucru, au fost dezbătute teme ca importanța participării active la Sfintele Slujbe și îmbunătățirea relației cu aproapele prin participarea la viața comunității parohiale. Scopul acestor dezbateri a fost de conștientizare a necesității unei prezențe active în viața Bisericii.

Mitropolitul Irineu al Olteniei a conferențiat vineri în cadrul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși de la Craiova (ITO 2019) despre virtuţile creştine, îndemnându-i pe tineri să mărturisească credința prin fapte.Exemplul oferit de ierarh tinerilor a fost Însuși Iisus Hristos care „venind în lume nu s-a așezat în vârful piramidei sociale”.

După conferința organizată în Sala Polivalentă din Craiova, începând cu ora 19:00, a avut loc tradiționala procesiunea ITO pe traseul: Sala Polivalentă – Catedrala „Sfântul Dumitru” – Biserica „Gheorghe Vechi” și Piața Mihai Viteazul. Pe seară tinerii au asistat la un concert de muzică populară și ușoară în Piața „Mihai Viteazul”.

A III-a Zi

A treia zi din programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) Craiova 2019 i-a adunat pe cei peste 4000 de participanți în prima parte a zilei la bisericile unde au fost repartizați.

Grupul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost prezent la biserica cu hramul Sf. Nicolae și Sf. Cuv. Parascheva a parohiei Brândușa, unde au participat la rugăciune alături de părintele paroh Gabriel Sorescu, care a fost și îndrumător. Tinerii s-au rugat, au cântat la strană și apoi s-au delectat în curtea bisericii cu jocuri de cunoaștere. Spre după amiaza au vizitat parcul Nicolae Romanescu, cel mai mare și mai cunoscut parc al orașului, care este de câtiva ani declarat monument istoric.

A IV- Zi

Ultima zi a ITO 2019 s-a desfășurat la Mănăstirea Maglavit. Acolo, cei 4.000 de tineri au participat la slujba de sfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie. Episcopul Ignatie al Hușilor le-a vorbit în predică despre frumusețea interioară din ce în ce mai deficitară „într-o lume de fotomani”.

La finalul slujbei, Mitropolitul Irineu al Olteniei a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea la Craiova a celui mai mare eveniment anual dedicat tinerilor ortodocși din toată lumea.

Duminică, organizatorii au predat ștafeta reprezentanților Arhiepiscopiei Timișoarei, gazda următoarei ediții.

Torța a trecut de la cuplul care a reprezentat Arhiepiscopia Craiovei la un cuplu de tineri din Timișoara, în prezența Mitropoliților Irineu al Olteniei și Ioan al Banatului.

Mitropolitul Ioan a apreciat „întâlnirea deosebită” de la Craiova și a menționat că Timișoara este la rândul ei un oraș atractiv.

„A fost o întâlnire deosebită a tinerilor. Din momentul acesta, Craiova are mii de ambasadori în spațiul ortodox”, a afirmat IPS Ioan, Mitropolitul Banatului și Arhiepiscopul Timișoarei.

Ierarhul a precizat că delegații Arhiepiscopiei Timișoarei „și-au luat notițe” pe tot parcursul evenimentului.

„Va fi și Timișoara, nădăjduim, un oraș atractiv pentru că prin excelență a fost orașul revoluției tinerilor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„Vă așteptăm cu multă bucurie în primul oraș liber de comunism, în Capitala Banatului, orașul luminii, Timișoara”, au transmis prin intermediul Trinitas TV tinerii timișoreni care au preluat torța ITO.

...

ITO 2020 va fi a șaptea Întâlnire Internațională a Tinerilor Ortodocși, după edițiile din:

Baia Mare (2014),

Cluj (2015),

București (2016),

Iași (2017),

Sibiu (2018),

Craiova (2019).