IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim susține constant tânăra generație și activitatea catehetică din parohii

Cu implicarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, activitatea catehetică și de tineret ce a fost desfășurată în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin Biroul de catehizare și activități cu tineretul din cadrul Sectorului cultural, în perioada 25 septembrie 2018 - 13 septembrie 2019 și implementată prin diverse proiecte catehetice eparhiale, programe culturale și activități tip Școala de vară sau Tabăra de Vară în parohiile din protopopiatele Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut, a fost una plină de frumoase și rodnice realizări pe tărâm pastoral-misionar. Astfel, 410 parohii și 450 de preoți, în colaborare cu școlile din zona fiecărei unități de cult, au dezvoltat împreună cu 503 profesori de diverse specializări tot felul de activități cultural-catehetice de care au beneficiat în total vreme de un an 15.087 copii și tineri.

1.Programul „Hristos Împărtășit Copiilor”, proiecte cultural-catehetice

Prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim s-au binecuvântat locații noi pentru centre cultural-catehetice, atât în parohiile urbane, cât și în parohiile din mediul rural, în care preoții, ajutați de profesorii de religie, să poată implementa proiectul „Hristos împărtășit copiilor” în condițiile cele mai optime.  În timpul anului școlar trecut, numeroase parohii au derulat diverse concursuri sub genericul „Hristos împărtășit copiilor”, în cadrul cărora tuturor copiilor și tinerilor implicați li s-au oferit diplome, distincții și premii.

2.Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”

Acest concurs catehetic s-a derulat în perioada decembrie 2018-martie 2019 în câteva zeci de parohii din mediul rural și urban din întreaga Eparhie, fiind implicați un număr total de 1804 elevi.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a premiat în data de 16 mai 2019, în cadrul celei de-a XIX-a ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, pe câștigătorii primelor trei locuri, oferind binecuvântarea arhierească Parohiei Horia din Protopopiatul Roman și Parohiei „Sfinții Trei ierarhi” din Bacău, care au urmat a reprezenta Eparhia Romanului și Bacăului la Etapa Patriarhală, desfășurată la București în data de 21 mai a.c. cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale închinat Sfinților Constantin și Elena, când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a premiat preoții și reprezentanții copiilor implicați în Concursul Național, între care și pe reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.  

3.Programul cultural-catehetic eparhial „Cateheze în Parohii”

Proiectul catehetic Satul între tradiționalism și urbanizare din cadrul Programului catehetic eparhial „Cateheze în parohii” (ediția a V-a) este un set de șapte cateheze demonstrative create la nivel eparhial pe tema fiecărui an omagial. Acesta a fost adresat tuturor preoților care desfășoară activități catehetice într-un mod ordonat și organizat prin Centrele cultural-catehetice parohiale. Proiectul a fost implementat în anul 2019 în parohii, în cadrul bisericii sau al activităților pentru tineri din toate protopopiatele, beneficiari fiind un număr total de 5.000 de tineri și adulți.

4.Proiectul  Eparhial cultural-catehetic tip Tabăra de Vară sau Școala de vară

Proiectele cultural-catehetice tip Tabăra de Vară sau Școala de Vară au fost derulate în mod organizat, în perioada iunie- august 2019, prin Biroul eparhial de catehizare din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, cu sprijinul protopopiatelor Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut. Un număr considerabil de 8.317 copii, tineri și voluntari au fost antrenați și implicați în comunitățile parohiale, acolo de unde provin, cu sprijinul unor preoți inimoși, derulând într-un mod bine organizat tot felul de activități cultural-educative și de catehizare, precum pelerinaje, ateliere de creație, jocuri sportive (tenis, șah, fotbal, badminton etc.), muzică, pictare de icoane pe lemn și sticlă, educație civică și de igienă, sculptură, dezbateri pe diferite teme religioase, literare, științifice și de alimentație sănătoasă, croitorie tradițională, etc.

5.Conferințele pentru tineri

Nu au lipsit din atenția protopopiatelor invitați de seamă și diferite personalități ale vremii actuale, precum părintele Constantin Coman, actorul Dan Puric și scriitorul Mihail Neamțu. Au fost organizate peste cinci conferințe pe raza Eparhiei, la ele participând peste 2.000 de credincioși mici și mari.

6.Proiecte catehetice în protopopiate

Protopopiatul Roman

Concursul „Stănița, simbol al etnografiei poporului român”

În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în localitatea Stănița pentru a binecuvânta pe tinerii câștigători ai celei de-a doua ediții a concursului „Stănița, simbol al etnografiei poporului român”, organizat de Protopopiatul Roman în contextul Anului omagial al satului românesc. Acest concurs a fost implementat în Protopopiatul Roman, în perioada 07-20 iulie 2019, în 60 de parohii din mediul urban și rural, în cadrul Școlilor de vară, având ca beneficiari 900 de tineri cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani.  

Excursie pe muntele Ceahlău pentru copiii din protopopiatul Roman

În ziua de 18 iulie a.c., peste 100 de copii și tineri, elevi ai „școlilor și taberelor de vară” din Protopopiatul Roman, au beneficiat de o minunată excursie pe Muntele Ceahlău.

Protopopiatul Bacău

 Concursul Județean Lumina din călimară”

 Joi, 18 octombrie 2018, în incinta Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” - Bacău, a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul județean de creaţie plastică şi literar-religioasă „Lumina din călimară”, organizat la Bacău în cadrul Simpozionului „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”, ediţia a V-a. Acest concurs județean a presupus un număr de 800 de tineri și 150 de cadre didactice, fiind un parteneriat al protopopiatului Bacău cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău.

Protopopiatul Onești

Concursul cultural-educativ „Jertfă și Recunoștință – Biserica din sat și satul din Biserică”

Cu peste 500 de elevi, cadre didactice și îndrumători participanți, peste 600 de lucrări și piese interpretate sau prezentate, acest concurs s-a dovedit a fi și în acest an, unul de anvergură. Din amintiri ale curățeniei lumii satului creștin românesc, în Anul Omagial al Satului Românesc, s-a conturat Ediția a II-a Concursului cultural-educativ „Jertfă și Recunoștință – Biserica din sat și satul din Biserică”, concurs organizat și desfășurat cu binecuvântarea Chiriarhului de către Protoieria Onești în parteneriat cu peste 35 de școli și licee de pe raza protoieriei.

Concursul cultural-catehetic „Toacă și ie moldovenească”

Marți, 20 august 2019, s-a desfășurat la Schitul „Cuviosul Eftimie cel Mare” cea de-a cincea ediție a concursului cultural-catehetic „Toacă și ie moldovenească”. Ziua a debutat cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii și a urmat cu desfășurarea propriu-zisă a concursului.

Cei 46 de candidați din 11 parohii au fost împărțiți în patru categorii de vârstă, 7-9, 10-12, 13- 14 și 15-18 ani. La finalul reprezentațiilor de toacă și port popular, tinerii din parohiile Holt și „Sfinții Trei Ierarhi” Bacău au interpretat pricesne și cântece patriotice. Devenit deja o tradiție, concursul se remarcă în Anul omagial al satului românesc atât prin extinderea sa și către alte protopopiate ale Eparhiei, în afară de cel al Oneștiului, cât și prin organizarea de ateliere reprezentative care au prezentat activități din lumea satului românesc (țesut, tors, împletit, bucătărie tradițională, meșteșugul prelucrării lemnului sau activități din spectrul agrar) la care tinerii au putut participa. Buna organizare a fost posibilă printr-un efort comun și un parteneriat fructuos între Asociația Patmos a Protopopiatului Onești, Parohia Poieni-Târgu Ocna și gazda ediției, Schitul „Cuviosul Eftimie cel Mare”.

Ediția a II-a a proiectului cultural-catehetic Tânărul Oneștean”

În Protoieria Onești, în perioada 16-19 august 2019, 120 de tineri au avut șansa de a redescoperi Adevărul din ei și de a-L potența. Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația Patmos, prin sectorul de voluntariat al acesteia – Asociația Tinerilor Ortodocși Români Onești, a desfășurat a doua ediție a evenimentului „Tânărul Oneștean”.  Proiectul, finanțat de către Consiliul Județean Bacău, a reușit să adune un număr impresionant de voluntari oneșteni, care prin dragostea față de Hristos au luminat Oneștiul cu efervescența emoțiilor lor sfinte și dedicarea de care au dat dovadă.

  Protopopiatul Moinești

Cuvânt şi culoare din suflet de copil” în Protopopiatul Moinești

Cea de-a VIII-a ediție a Concursului de creație plastică și literar-religioasă „Cuvânt și culoare din suflet de copil”, organizat în Protopopiatul Moinești, a implicat un număr de 200 de copii și 40 de cadre didactice.

Protopopiatul Buhuși

Prima ediție a concursului sportiv „Crosul orașului Buhuși”. Au participat aproximativ 250 de elevi de la școlile gimnaziale din orașul Buhuși, comuna Blăgești, comuna Racova, comuna Hemeiuș și localitatea Lilieci, alături de profesorii implicați. Startul a fost dat în fața Casei de Cultură, iar participanții au avut următorul traseu: str. Tineretului – str. Văioagă – str. Dr. Davila – Bld. Republicii, linia de finish fiind pe platoul Casei de Cultură.

Protopopiatul Sascut

În acest protopopopiat, în premieră, s-a implementat Școala de vară în toate parohiile arondate.

Proiectul educațional Spune Stop Violenței” - 200 de copii și tineri

Activitatea concepută de parteneriatul dintre instituțiile statului, Școală, Biserică, Primărie, Poliție, DGASP, își propune combaterea fenomenului numit „Violența în familie”, prin implicarea reprezentanților instituțiilor menționate, în diferite activități, menite să determine ca acest fenomen să nu se agraveze și să nu mai persiste. 

7. Activități ale Asociațiilor pentru tineri ortodocși

De asemenea, în prezent, pe raza Arhiepiscopiei funcționează trei asociații de tineret, ATOR Roman, ATOR Onești și ASCOR Bacău.

Peste 3.500 de oameni au participat în după amiaza zilei de 24 martie a.c. la „Marșul pentru viață” organizat în municipiul Bacău. Manifestarea publică a început la Biserica „Sfântul Dumitru” - Narcisa la ora 16:50, de unde, sub sloganul „Unic din prima secundă”,  mii persoane de toate vârstele au mărșăluit pe străzile municipiului Bacău, purtând în mâini pancarte, drapeluri și desene ale copiilor, având ca subiect familia. Marșul stradal s-a desfășurat pe traseul biserica „Sfântul Dumitru” – Stadionul Municipal – Piața Tricolorului. Numeroase persoane, tineri și vârstnici au venit la pas de defilare îmbrăcate în port tradițional românesc.

(Pr. inspector eparhial Daniel Ionel Marari - Biroul de catehizare și activități cu tineretul)

....