IPS Ioachim a resfințit biserica Parohiei Scăriga

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a resfințit biserica Parohiei Scăriga din comuna Livezi, Protopopiatul Onești, județul Bacău. Cu acest prilej a oficiat Sfânta Liturghie, a rostit cuvânt de învățătură și a oferit distincții de ctitorie celor care au ajutat la înnoirea lăcaşului de cult.

În dimineața zilei de 20 octombrie 2019, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost întâmpinat cu pâine și sare, de către preotul paroh Mihail Bucur, alături de credincioșii Parohiei Scăriga din Protopopiatul Onești, care a sosit în mijlocul lor pentru a binecuvânta lucrările la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.  

La sfântul locaș s-au efectuat lucrări de subzidire, de consolidare şi de termo-izolare, a fost schimbat acoperișul și extins Sfântul Altar, s-au tencuit pereții exteriori, iar cei interiori au fost pregătiţi pentru pictură, s-a realizat pictura din nou în tehnica acrilic, a fost placată Sfânta Masă cu marmură, s-a mobilat biserica cu străni de stejar, s-a montat pardoseala din parchet de lemn masiv şi s-a împrejmuit cimitirul cu gard.

Întreaga lucrare de înnoire s-a împlinit cu sprijinul Consiliului local, cu efortul vrednicilor enoriaşi, precum și al unor oameni de suflet.

La acest moment haric, precum și la Sfânta Liturghie arhierească, au participat PC părinte Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești și un sobor numeros de preoți din parohiile învecinate. La acest eveniment a fost prezent și domnul Sorin Ichim, primarul comunei Livezi,  alături de alți reprezentanţi ai autorităţilor locale.

     IPS Părinte Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură privind pericopa evanghelică, în care a explicat starea de posedare în care se afla cel suferind:

Starea deplorabilă în care se găsea cel posedat, care locuia în morminte, însingurat, departe de Dumnezeu și de comunitatea oamenilor, înfricoșător la vedere și permanent alungat de cei care îl țineau în lanțuri, pentru ca prezența sa să nu tulbure liniștea gherghesenilor, este tabloul degradării chipului lui Dumnezeu, prin dezrădăcinare și înstrăinare, căzut din starea de har și lumină. O stare de înrobire până la posedare și o cădere în moarte spirituală.

Ierarhul a vorbit și despre vindecarea și viața mărturisitoare a acestuia:

A mers și a vestit în cetate binele pe care i-l făcuse Dumnezeu, devenind mărturisitor așa cum ar trebui să facă și omul contemporan atunci când prezența vindecătoare a lui Dumnezeu îi atinge ființa. Clipele de har și împlinire sunt tocmai acelea în care dăm mărturie lumii că Dumnezeu este în tot și în toate, în cotidianul vieții noastre și la altarul jertfei, în familie și în societate, în Biserică și oriunde, pentru că, oricât de înstrăinați am fi și oricât de departe de calea vieții, pe Dumnezeu nu-L putem alunga decât din propriile noastre suflete.

Pentru ascultarea față de Ierarh, pentru implicarea în formarea duhovnicească a credincioşilor şi în înnoirea lăcaşului de cult preotul paroh Mihail Bucur a fost distins cu rangul onorific de iconom stavrofor. Aceeași disticție a fost oferită și fostului preot paroh Ionuț Căciulă.

...

Biserica aceasta ce poartă hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” a fost prima dată sfințită în anul 1930 de către arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul.

(pr. Daniel-Ionel Marari)